V Bruselu demonstrovali oceláři. Obávají se levných dovozů z Číny a ztráty pracovních míst

Několik tisíc zaměstnanců evropských oceláren dnes demonstrovalo před sídlem evropských institucí v Bruselu. Účastníci akce – včetně víc než stovky lidí z Česka – přišli dát najevo své obavy z uznání Číny za tržní ekonomiku. Varují, že souboj s konkurencí, která se neřídí stejnými pravidly, může vést ke ztrátě pracovních míst v Evropě. O přiznání či nepřiznání statusu Číně by se mělo rozhodnout v létě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace ocelářů v Bruselu. Na snímku zástupci českých ocelářských firem

Demonstrace ocelářů v Bruselu. Na snímku zástupci českých ocelářských firem | Foto: Ondřej Houska

Za Česko přijeli do Bruselu zástupci Třineckých železáren, Vítkovice Steel a ArcelorMittalu Ostrava.

„Sešli jsme se tady hutníci a oceláři z celé Evropy. Chceme oslovit politiky a europoslance, aby zamezili tomu, aby Čína měla přístup na volný evropský trh a svými cenami vlastně rušila pracovní místa v Evropě,“ vysvětlil zaměstnanec firmy Vítkovice Steel Vilém Kubiena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protest ocelářů v Bruselu přiblížil zpravodaj ČRo Ondřej Houska, ekonomický pohled přidala Jana Matesová, bývalá zástupkyně ČR u Světové banky

Podle generálního ředitele Třineckých železáren Jana Czudka by byly na severní Moravě ohroženy desítky tisíc pracovních míst. „Je tam zaměstnáno 15 tisíc zaměstnanců přímo v těch firmách, ale v těch návazných firmách je to dalších minimálně 45, 50 tisíc lidí,“ poznamenal Czudek.

„V Číně je dneska 400 milionů tun nadbytečných kapacit a v celé Evropě je 150 milionů tun spotřeba. Ta Čína je schopná prostě zaplavit Evropu úplně jednou ranou,“ dodal Czudek.

Zaměstnanec Třineckých železáren Marcel Pielesz by se konkurence neobával, čínské podniky jsou však podle něj oproti těm evropským ve výhodě.

„Mělo by se stát to, že by měly mít stejné podmínky jako my, takže emisní povolenky a všechno tak, jak máme nastaveno my,“ uvedl Pielesz. „Jestli budeme mít rovné podmínky, tak zůstanou na trhu jenom ti nejschopnější nebo konkurenceschopní,“ doplnil.

O přiznání tržního statusu Číně by se mělo rozhodnout v létě. Pokud by se Evropská unie nebo třeba USA vyslovily pro, měly by pak výrazně ztíženou možnost uvalit na čínské výrobky cla třeba kvůli dumpingu, tedy praxi, kdy čínské firmy v zahraničí prodávají své výrobky za nižší ceny, než jsou výrobní náklady.

Evropská komise už kvůli tomu na Čínu cla uvalila a teď prověřuje možnost zavedení dalších.

O tom, jestli Evropa Číně status tržní ekonomiky přizná, budou hlasovat europoslanci a také jednotlivé země EU. Zatím je to tak, že severní, liberálnější země jsou spíše pro přiznání statusu, zatímco státy jihu spíše proti. Čeští oceláři chtějí, aby česká vláda byla proti.

„Samozřejmě pro českou ekonomiku jsou důležité čínské investice, ale nesmíme za ty investice prodat vlastní pracovní místa a vlastní průmysl,“ podotkl předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

A podobně to vidí i jeho kolegové z řady dalších zemí Evropy.

Demonstrace ocelářů v Bruselu. Na snímku zástupci českých ocelářských firem | Foto: Ondřej Houska

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme