Muniční sklad ve Vrběticích by mohl patřit celý státu, Stropnický navrhne jeho odkoupení

Stát by mohl odkoupit nebo směnit pozemky v muničním areálu ve Vrběticích, kterým v roce 2014 otřáslo několik výbuchů. Ve středu to vládě navrhne ministr obrany Martin Stropnický (ANO). O areál by se pak podle ministerstva obrany mohl starat státní podnik Vojenské lesy a statky. Armáda by areál mohla využívat mimo jiné pro výcvik s drony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

„Materiál obsahuje možnosti využití areálu muničních skladů u Vrbětic po ukončení záchranných a likvidačních prací,“ popsal mluvčí ministerstva obrany Petr Medek dokument, který Stropnický ve středu na vládě předloží.

„Budoucí využití areálu muničních skladů obsahuje dvě varianty. První předpokládá odkup nebo směnu pozemků tak, aby byl celý areál ve vlastnictví státu. Druhou variantou je odprodej pozemků soukromým subjektům,“ uvedl Medek.

Ministerstvo obrany podle něj doporučuje první možnost, která by „umožnila bezproblémovou sanaci areálu“. Starat by se tak o něj mohl státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, který zřizuje ministerstvo obrany.

Roztříštěné vlastnické vztahy

Pyrotechnici vyrážejí do terénu ve Vrběticích | Foto: Roman Verner

Pozemky ve vrbětickém areálu patří několika různým vlastníkům, od státních institucí po soukromé firmy a osoby. Vojenský technický ústav (VTÚ), který muniční sklady spravuje, hospodaří pouze na asi jedné desetině pozemků.

Varianta nabízená ministerstvem obrany by tak podle Medka vyřešila současnou roztříštěnost vlastnických vztahů. Do budoucna se zároveň počítá s využitím tří skladů pro potřeby zkušeben státního podniku VTÚ.

V areálu předloni vybuchly dva muniční sklady. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní jej střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Kauza muniční sklad Vrbětice | Foto: Český rozhlas

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme