Soud pokračuje v projednávání kauzy "zlatých padáků" pro bývalé ředitele dotačního úřadu Severozápad

15. únor 2016

Výpověďmi dalších svědků dnes (15.2.) u Okresního soudu v Ústí nad Labem pokračoval případ tak zvaných "zlatých padáků". Jde v něm o konkurenční doložky pro dva bývalé ředitele dotačního úřadu Severozápad. Podle obžaloby byly vyplacené neoprávněně.

Konkurenční doložka, lidově též zlatý padák, je domluvená odměna při skončení pracovního poměru v řádu několika měsíčních platů, která je odměnou za to, že dotyčný nenastoupí ke konkurenci.

V roce 2011 na základě takových doložek vyplatil úřad Petru Kušnierzovi 740 tisíc korun i s odvody a zhruba o rok později Pavlu Markvartovi cca 580 tisíc s odvody. Poměr s nimi byl rozvázán poté, co byli obviněni a ve vazbě - pro evropskou komisi představovali jako zaměstnanci úřadu problém, až po jejich propuštění obnovil Brusel proplácení dotací.

Podle státního zástupce nemají dotační programy konkurenci a úřad se neměl řídit zákoníkem práce, ale úřednickým zákonem, kde se možnost konkurenčních doložek nevyskytuje.


U soudu dnes vypovídala nezávislá senátorka Alena Dernerová, která podala trestní oznámení. Vypověděla, že v roce 2011, kdy byl Petr Kušnierz obviněný z korupce, ji zajímalo, jaký má plat, že "musí" brát úplatky - vyžádala si proto informace a podle názoru jejího právníka byla u smlouvy nezákonná konkurenční doložka – proto podala trestní oznámení.

Další vypovídala Ivana Vaňková – která pracovala jako personalistka v době, kdy už byl šéf úřadu Markvart obviněný a ve vazbě - doložku prý už měl ve jmenovacím dekretu. Úřad se snažil o nevyplacení doložky, nakonec byla Pavlu Markvartovi snížena z 12 na 8 platů.

Obžalovaných je pět lidí –z čeho a za co?

Všichni jsou obžalováni z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc byl v letech 2011-12 předsedou výboru, který úřad řídil, je navíc obviněn i ze zneužití pravomoci - podle obžaloby měl zařídit, že Kušnierz po obvinění z korupce při odchodu z úřadu měl konkurenční doložku v dohodě o rozvázání pracovního poměru a jeho nástupce Pavel Karel Markvart ji měl už ve jmenovací listině – za to mu hrozí mu až 10 let vězení.

Ostatním obžalovaným hrozí až pětileté vězení - jde o Pavla Markvarta, protože v době odchodu Kušnierze jako vedoucí odboru vnitřních činností měl údajný Šulcův příkaz prosadit. Dalším z obviněných je Jan Červinka, který tehdy úřad vedl. Ten se jako jediný přiznal a úřadu nabídl odškodné 100 tisíc, ten ale odmítl. Dále současná ředitelka Jana Havlicová, která nechala vyplatit peníze Markvartovi a také bývalý právník úřadu Jan Martinovský.

Další jednání soudu bude pokračovat 18. dubna.

autor: hau
Spustit audio