EU zruší většinu sankcí vůči Bělorusku, zůstane zbrojní embargo

Evropská unie od března zruší naprostou většinu sankcí vůči Bělorusku. Rozhodli o tom ministři zahraničí zemí osmadvacítky. Po přijetí příslušných právních dokumentů tak skončí zmrazení majetku a zákaz cest do EU celkem 170 lidí a tří firem. V platnosti zůstane zbrojní embargo a sankce vůči čtyřem osobám, které se před lety podílely na zmizení režimu nepohodlných aktivistů. Nyní rušené sankce už unie loni v říjnu pozastavila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedním z nejviditelnějších vítězů jednání v Minsku je bezesporu běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Jedním z nejviditelnějších vítězů jednání v Minsku je bezesporu běloruský prezident Alexandr Lukašenko | Foto: European Commission Audiovisual service

Sankce skončí, protože lidskoprávní situace v Bělorusku se podle EU zlepšila. „Je tu celá řada konkrétních kroků, které jsou pozitivní. Tím, nejviditelnějším je samozřejmě propuštění všech politických vězňů,“ řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Lajčákova slova potvrdil jeho český kolega Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se Bělorusko, ve kterém už 22 let vládne tvrdou rukou prezident Alexandr Lukašenko, chystá navštívit.

Minsk slibuje transparentnější volby

Unie podle Zaorálka očekává také úpravy volebního zákona, neboť Minsk hodlá zohlednit doporučení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) po posledních prezidentských volbách v říjnu 2015. Jejich podoba také přispěla k ukončení sankcí.

„Bělorusko je ochotno spolupracovat na úpravě, která učiní transparentnějším průběh letošních parlamentních voleb,“ řekl český ministr zahraničí.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek | Foto: ČTK

EU bude sle sledovat také třeba další vývoj v oblasti médií a dodržování základních práv. V zemi například od roku 2000 nevznikla žádná nová politická strana.

Bělorusku neprospívají problémy ruské ekonomiky

Podle Zaorálka se nyní otevírá prostor pro hospodářskou spolupráci s Běloruskem. „Je pravda, že Bělorusko se teď nenachází v dobré situaci, je tu silná vazba na ruskou ekonomiku,“ podotkl český ministr zahraničí.

Také tato vazba na východního partnera, který má nyní vlastní hospodářské potíže, je podle něj nejspíš jedním z důvodů, proč země hledá posílení spolupráce s EU.

Závěry ministrů zahraničí EU ale také vyjadřují trvající znepokojení nad stavem lidských práv v Bělorusku a odsuzují dva nedávno provedené tresty smrti.

Jiří Hošek, ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme