Světelný smog z Polska zaměstnává i diplomaty. Posun by mohla přinést schůzka ministrů

Světlo ze skleníků u polského města Turów nedaleko české hranice vadí i astronomům. Obávají se, že přijdou o první příhraniční rezervaci tmy v Jizerských horách, která je důležitá pro jejich pozorování. Přední český astronom Pavel Suchan dnes přišel za hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (STAN) s tím, zda se světelným smogem politici mohou něco dělat. Podle Půty se připravují jednání s polskou stranou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zářící polské skleníky

Zářící polské skleníky | Foto: Martin Půta

Astronom Pavel Suchan za všeobecného veselí předal hejtmanovi Půtovi krabičku s pravou manětínskou tmou – to kdyby to s úsilím o zachování tmy v jizerských horách politikům nevyšlo. Pak už však mluvil vážně.

Na poplach prý bije kvůli zachování Jizerské oblasti tmavé oblohy i kvůli světelnému znečištění obecně. „To velmi vadí, protože to zasahuje do přírody a mizí živočišné druhy, především hmyz,“ říká Suchan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku astronoma Pavla Suchana s vedením Libereckého kraje přiblížila redaktorka Ivana Bernáthová

Silné světlo v noci vadí i lidem. „Světlo má být co nejvíc ve dne a naopak ho musíme – nedá se nic dělat – považovat za jed v noci. Protože jedině za tmy v našem těle vzniká melatonin. A to je nejúčinnější antioxidant, ale hlavně hormon, který nám synchronizuje vnitřní hodiny,“ dodává Suchan.

Hejtman Martin Půta už o světlu z Polska jednal s českým premiérem. Samotnou firmu Citronex, která skleníky provozuje, prý neoslovil.

„Já si úplně nedovedu představit, jak bych měl jednat napřímo s polskou firmou za hranicemi, takže my to řešíme oficiálně přes velvyslance a přes české úřady, které to musejí řešit s polskými úřady na té své úrovni,“ podotýká Půta.

Ve čtvrtek by se měl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) sejít se svým resortním protějškem z Polska a budou mluvit o tom, zda se nedají skleníky zastínit, jak se to běžně dělá třeba v Nizozemsku.

Zítra by se měl s Brabcem sejít Půta a mluvit by chtěl už o konkrétní technologii.

Firma Citronex přislíbila, že se k řešení problému vyjádří písemně v průběhu týdne.

Ivana Bernáthová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme