Zaorálek kritizuje Rusko za Sýrii. Odsoudit bombardování je naše povinnost, řekl

Rusko podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD narušuje snahy o uzavření příměří v Sýrii. Poukázal také na to, že ruská letadla stále pokračují v bombardování. Rusko by podle Zaorálka mělo s vojenskými akcemi v Sýrii přestat, aby mohlo od čtvrtka začít platit dohodnuté příměří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„Odsoudit tohle bombardování je naše povinnost. A že se to děje v době, kdy mluvíme o ukončení bojů, je špatně. Do poslední chvíle jako by nebylo vidět, že se to myslí vážně,“ řekl dnes ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Postup Ruska v Sýrii přirovnal na sociální síti Twitter k jeho chování v ukrajinské krizi. „Rusko se v Sýrii chová podobně jako na Donbase v bitvě o Debalcevo. Podepisujeme příměří a Rusko pálí a bombarduje naplno,“ napsal Zaorálek.

Ruská letadla stojí podle některých zdrojů za útoky na nemocnice v provinciích na severu Sýrie. Moskva ale tuhle informací popírá. Ministryně zdravotnictví Veronika Skvortsovová prohlásila, že Rusko nemá žádný důvod bombardovat civilní objekty.

Předseda francouzské sekce Lékařů bez hranic upozornil, že za útokem by kromě Ruska mohlo být syrské letectvo.

Nálety zasáhly na severu Sýrie dvě nemocnice, zemřelo nejméně 23 lidí

Číst článek

Podle pozorovatelů přispívá bombardování k dalšímu přílivu uprchlíků do Evropy. Turecko podle premiéra Ahmeta Davutoglua očekává, že ze Sýrie přijde dalších zhruba 70 tisíc běženců.

„Rusko stále nemilosrdně bombarduje civilisty, kteří s terorismem nemají nic společného. Devadesát procent z šesti tisíců ruských náletů mířilo na civilisty,“ oznámil před časem Davutoglu.

Rusko za nálety nedávno kritizoval také předseda Evropské rady Donald Tusk. Moskva ale podobná tvrzení už dříve odmítla. Neexistují podle ní důkazy, že by si ruské bombardování vyžádalo oběti mezi civilisty.

Ankara už přijala celkem na 2,7 milionu Syřanů, kteří uprchli před občanskou válkou. Evropská unie slíbila Turecku na řešení uprchlické krize tři miliardy eur, tedy v přepočtu asi 81 miliard korun. Česko podle ministra zahraničí Zaorálka přispěje Ankaře v přepočtu zhruba deseti miliony korun.

Migranti / uprchlíci - trasy | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme