Riziko Brexitu je skutečné, je třeba víc naslouchat druhým, vyzývá Tusk

Riziko, že Británie opustí Evropskou unii, je skutečné. Uvedl to dnes předseda Evropské rady Donald Tusk, který je nyní na návštěvě Rumunska. Čtvrteční summit v Bruselu bude podle něj klíčový pro budoucnost Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu | Zdroj: Reuters

„Po mých rozhovorech s (rumunským) prezidentem Iohannisem, (britským) premiérem Cameronem a (francouzským) prezidentem Hollandem a před zítřejší schůzkou s (řeckým) premiérem Tsiprasem, (českým) premiérem Sobotkou a (německou) kancléřkou Merkelovou mám jen jednu politickou úvahu. Toto je kritický okamžik,“ řekl Tusk novinářům po setkání s rumunským prezidentem.

„Je nejvyšší čas, abychom začali naslouchat argumentům toho druhého více než těm svým. Riziko rozpadu je skutečné, tento proces je velmi křehký a je potřeba s ním zacházet velmi opatrně. Co se jednou rozbije, již nepůjde opravit,“ dodal.

Podle předsedy Evropské rady je v sázce členství Británie v Evropské unii. „Rovněž je v sázce budoucnost naší Evropské unie, kde budeme všichni rozhodovat společně, a pokud jde o evropské hodnoty, nebudeme činit kompromisy,“ prohlásil Donald Tusk.

Počet britských voličů podporujících setrvání v EU se přitom podle nejnovějšího průzkumu snížil. Pro další členství by se nyní vyjádřilo 49 procent voličů a proti 41, zatímco v lednu to bylo 54 ku 36 procentům, vyplynulo z výsledků, které dnes zveřejnila agentura ComRes.

Británie usiluje o zvláštní práva v rámci Evropské unie, mimo jiné o určité omezení sociálních příspěvků pro cizince.

V případě, že členské země reformu EU schválí, chce premiér David Cameron vyhlásit referendum o setrvání Británie v unii. Hlasování slíbil do konce příštího roku, ale podle britských médií se je chystá vyhlásit zřejmě již na letošní červen.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme