Pokud jde o sociálního bydlení má Plzeň jasno, koncepci vytvořila jako první v Česku

15. únor 2016

Krajské město má hotovou novou koncepci sociálního bydlení. Pomoct by měla seniorům, handicapovaným i samoživitelkám.

Plzeň má jako první město v České republice koncepci sociálního a dostupného bydlení. Dokument pro roky 2016 až 2020 už schválili zastupitelé. Na městské byty různých stupňů mají díky němu dosáhnout senioři, handicapovaní lidé nebo samoživitelky. Koncepce je obecně zaměřená na lidi, kteří nemůžou za tržních podmínek získat standardní nájemní bydlení.

„Tou nejohroženější skupinou z našeho pohledu jsou senioři. To je největší skupina. V současné době žije v Plzni 34 500 seniorů nad 65 let a výhledově za patnáct let, tedy v roce 2030 to už bude 40 000, takže je to skupina, která se stále zvětšuje," uvedla radní pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková.

Koncepce navrhuje vytvářet byty zvláštního určení v domech s pečovatelskou službou. Teď jich má Plzeň v 21 objektech zhruba 470 a počet chce postupně navýšit na 700, přičemž nájemné by bylo ve výši maximálně 50 korun za metr čtvereční. Zároveň by mohly vzniknout i byty pro takzvané sdílené bydlení pro lidi starší 55 let. To znamená, že by třeba jeden velký byt sdílelo více seniorů.

Počítá se i s pomocí pro lidi dlužící na nájemném v městských bytech

Dokument pamatuje i na prevenci ztráty bydlení u nájemců v městských bytech, kteří nezvládají platit nájemné. Správce, což je Obytná zóna Sylván, bude zasílat včasné upomínky, o neplacení bude informovat pracovníky sociálních odborů příslušného městského obvodu a ti nabídnou dlužníkovi odbornou pomoc - například dohodnou splátkový kalendář a dohlédnou na jeho plnění.

„U těchto lidí, nebo nízkopříjmových skupin, jakmile dluh naroste, že to jsou třeba dva, tři měsíce po sobě, tak oni pak už ztrácejí motivaci v tom smyslu, že pro ně částka patnáct, dvacet tisíc začíná být už tak nedosažitelná, že pak už je v podstatě jedno, jestli dluží dvacet tisíc nebo dvě stě tisíc. Je to pro ně tak zásadní, že už ztrácejí motivaci jakkoliv ten dluh splácet," vysvětlil radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf.

Bezdomovcům chce město nabídnout byt na zkoušku

Novinkou v Plzni bude systém prostupného bydlení. Koncepce navrhuje, aby vytipovaný člověk, který se nachází na „ulici" nebo v azylových domech, ubytovnách, nebo v noclehárnách, mohl získat takzvaný tréninkový byt, kde by fungovala určitá doprovodná sociální služba, asistenti, domovníci.

„Ti lidé v podstatě se zde budou učit žít, učit platit nájem. Snaha je, aby si ti lidi našli práci, v podstatě se zakořenili v normálním prostředí a výsledek by měl být dlouhodobé nájemné bydlení bez nutnosti sociální asistentní služby," popsal David Šlouf.

Koncepce pak také například počítá s byty 2+1 pro osoby se zdravotním postižením a rodiny pečující o postižené dítě. Dále chce město navýšit počet bezbariérových bytů ze 110 na 150 a vyčlenit padesát jednotek pro samoživitele s nízkými příjmy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio