Nový komiks má děti v Plzni naučit cestovat hromadnou dopravou

15. únor 2016

Společný projekt západočeské metropole a městských dopravních podniků cílí na malé školáky. Právě oni by se měli podle radnice naučit preferovat veřejnou dopravu, aby v budoucnu méně využívali auta. Zajistit to má speciální komiks.

Omezit užívání aut při cestování městem, takový je plán plzeňské radnice, hodlá se proto zaměřit na ty nejmenší. Vedení města se rozhodlo pomocí speciálního komiksu vychovat si malé Plzeňany tak, aby si co nejdříve osvojili cestování městskými dopravními prostředky. Společně s Plzeňskými městskými dopravními podniky proto radnice přichází s novým projektem, který má dětem ve věku od šesti do jedenácti let přiblížit cestování ve vozech hromadné dopravy.

Útlá publikace nazvaná „Do školy už jezdím sám" obsahuje několik komiksových příběhů a omalovánky. Děti se v ní dozvědí, jak zvládnout cestu do školy, jak se v MHD chovat, čeho se naopak vyvarovat, jak používat Plzeňskou kartu, jak nepřijít k úrazu a podobně. Snahou města Plzně je vytvořit u dětí a mladé generace jistý návyk na cestování hromadnou dopravou.

„Ten by mohl v budoucnu přinést své ovoce - místo cest po městě autem zvolit dopravu MHD. Projekt Plzeňských městských dopravních podniků Do školy už jezdím sám velmi vítám," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Jako smysluplný hodnotí nový projekt také vedení Plzeňských městských dopravních podniků

„Naším záměrem je prohlubování finanční gramotnosti u dětí pro ně srozumitelnou formou a samozřejmě naše komunikace směřuje i k tomu, aby v budoucnu ve svém rozhodování preferovali veřejnou dopravu jako takovou. Věřím, že se komiks bude dětem nejen líbit, ale že to s námi i zkusí," řekl předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus.

Autorem komiksu je ilustrátor a spisovatel Vojtěch Jurík, který tvoří pod pseudonymem Vhrsti. Plzeňské městské dopravní podniky s ním spolupracovaly už dříve, například i při tvorbě kampaně Máte Hromadu Důvodů. Komiks obsahuje celkem deset příběhů, každý na jiné téma. Školákům mimo jiné radí, jak postupovat v případě, že dostanou pokutu. Zjistí tak třeba, že při včasném zaplacení je pokuta pro dítě 300 korun, později se ale částka může vyšplhat až na 1500 korun. Poslední strana publikace pak přibližuje pracovní den tramvaje. Děti se tam dozví, že jedna plzeňská tramvaj za den najezdí až 250 kilometrů a přepraví až tři tisíce cestujících.

Komiks vydaly Plzeňské městské dopravní podniky, distribuci do svých škol zajistí v nejbližší době město Plzeň. Nová publikace ale není jediným prostředkem, jakým chce plzeňská radnice dětem hromadnou dopravu co nejvíce přiblížit. Pro děti ve věku od šesti do patnácti let už zavedla Rada města Plzně od 1. ledna 2016 zlevněné předplatné jízdné, a to ve výši 37,5 procenta z plnocenného předplatného. Proti předchozímu období tak zlevnilo jízdné pro děti o 12,5 procenta.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio