Desítky lidí ve Smilovicích protestovaly proti ubytování uprchlíků z Iráku

Do Česka míří další, asi 40členná skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Část z nich najde v pátek dočasné útočiště ve středisku Slezské diakonie ve Smilovicích u Třince. Na jednání obecního zastupitelstva ale proti tomu desítky obyvatel hlasitě protestovaly. Hlavně kvůli tomu, že se o přechodném ubytování tří iráckých rodin dozvěděli až z médií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání obecního zastupitelstva ve Smilovicích navštívily desítky obyvatel, většina protestovala proti ubytování uprchlíků z Iráku v jejich obci

Jednání obecního zastupitelstva ve Smilovicích navštívily desítky obyvatel, většina protestovala proti ubytování uprchlíků z Iráku v jejich obci | Zdroj: ČTK

Strach o vlastní bezpečnost, rozhodování o nás bez nás, to byly nejčastější kritické hlasy. „Kde máme záruky, že tady budou opravdu křesťané?“ ptal se muž, který bydlí přímo vedle ubytovacího střediska.

V diskusi se lidé zajímali o to, jaké budou mít příchozí lidé sociální návyky, z čeho bude jejich pobyt financován či proč se raději nepomáhá českým občanům v nouzi.

Vyslovovali rovněž obavy z toho, že bude ohroženo jejich bezpečí. Během zasedání dokonce skandovali, že uprchlíky v obci nechtějí.

Smilovického nezávislého starostu Miroslava Nogola hlasité protesty překvapily. „Je tam jen nepochopení toho, že by se mělo jednat o prověřené osoby,“ řekl Českému rozhlasu Nogol.

Iráčané se ve Smilovicích zdrží jen 2 měsíce

Jeden z mála diskutujících, který se nepostavil proti příchodu iráckých křesťanů, byl Petr Tomeczek, který má svůj dům hned vedle střediska Karmel, kde mají běženci pobývat. Myslí si, že odmítavý postoj některých obyvatel je ovlivněn celkovou občanskou náladou, jaká nyní panuje v české společnosti.

Středisko Křesťanského společenství Karmel, kde budou uprchlíci ubytováni | Foto: ČTK

„Je to určitá obava z muslimských teroristů, ale jak jsme tady slyšeli, lidé nerozlišují mezi křesťany a muslimy, mezi těmi, kteří jsou utlačováni a kteří chtějí nějak prosazovat muslimskou víru a používají k tomu i teroristické útoky. Rozdíl nechápou nebo spíše nechtějí pochopit,“ domnívá se Tomeczek.

Zástupci Slezské diakonie lidem slíbili, že křesťanští uprchlíci z Iráku, vesměs ženy a děti, se zdrží nanejvýš dva měsíce.

Na Vysočině u Jihlavy už část iráckých křesťanských uprchlíků pobývá a policie tam žádné problémy s těmito běženci nezaznamenala. Projekt organizuje a financuje Nadační fond Generace 21.

Mluvčí fondu Martin Frýdl ČTK řekl, že s obdobně odmítavou reakcí jako ve Smilovicích se zatím nesetkali.

ČTK, Martin Knitl, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme