OBRAZEM: Papež přiletěl vrtulníkem, mši sloužil ve třech domorodých jazycích

Papež František pokračuje v návštěvě Mexika. Ve druhé nejlidnatější katolické zemi navštívil nejchudší stát Chiapas. Během mše odsoudil vyloučení mexických indiánů ze společnosti i způsob, jakým byli po celá staletí využíváni. Svět by se podle něj měl naopak poučit z jejich kultury a z jejich hluboké úcty k matce přírodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František přiletěl do horského města San Cristóbal de Las Casas vrtulníkem

Papež František přiletěl do horského města San Cristóbal de Las Casas vrtulníkem | Zdroj: Reuters

Papež František dnes vyzval ke zpytování svědomí a k žádání o odpuštění za vyloučení, jemuž byly domorodé národy vystaveny.

„Vaše národy byly často nepochopeny a vyloučeny ze společnosti. Někteří považovali vaše hodnoty, kulturu a tradice za horší. Je to tak smutné. Jak by nám všem udělalo dobře zpytovat svědomí a naučit se omlouvat," citovala papeže agentura AFP.

František také vyzval k tomu, aby svět v současnosti nezavíral oči před jednou z nejhlubších krizí v dějinách, která se týká životního prostředí.

„Ekologická výzva, které nyní čelíme, a její lidské kořeny ovlivňují každého z nás a napadají nás. Nemůžeme být zaslepení vůči jedné z největších krizí v oblasti životního prostředí v historii," řekl papež. "V tomto ohledu nás můžete mnohému přiučit," zdůraznil.

Lidé v horském městě San Cristóbal de Las Casas čekají na papeže Františka | Foto: Reuters

Papež František pokračuje v návštěvě Mexika. Navštívil město San Cristóbal de Las Casas v nejchudším státě Chiapas | Foto: Reuters

Papež přiletěl do horského města San Cristóbal de Las Casas vrtulníkem. Mši sloužil ve třech domorodých jazycích regionu v místním sportovním komplexu. Poslechnout si ho přišly statisíce lidí.

Papež František navštívil také město Ecatepece proslulé obchodem s drogami, kde na jeho kázání přišlo 300 tisíc lidí.

V poslední den návštěvy, tedy ve středu, bude sloužit mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích se Spojenými státy. Očekává se, že ji bude sledovat také až 50 tisíc lidí na druhé straně hranice v El Pasu.

Papež František pokračuje v návštěvě Mexika. Navštívil město San Cristóbal de Las Casas v nejchudším státě Chiapas | Foto: Reuters

Lidé v horském městě San Cristóbal de Las Casas čekají na papeže Františka | Foto: Reuters

Papež František | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme