Hra Zabiják Joe zavede diváky mezi ztroskotance. Uvádí ji pražský Kalich

Černá komedie, krvák, sociální drama nebo antická tragédie. To vše je hra Zabiják Joe, kterou dnes uvádí pražské Divadlo Kalich. Jejím autorem je jeden z předních současných amerických dramatiků Tracy Letts. V úspěšné černé komedii si zahraje například Igor Chmela nebo Tatiana Vilhelmová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Kalich v Praze

Divadlo Kalich v Praze | Foto: Filip Jandourek

Zabiják Joe nás zavádí do rodiny ze sociální spodiny kdesi na periferii velkoměsta. Drogový dealer Chris se spolu se svým otcem rozhodne poněkud netradičně vyřešit tíživou finanční situaci. Najmou zabijáka, aby odstranil matku s vysokou životní pojistkou.

Podle režiséra Petra Svojtky je hra skvěle napsaným dramatem. „Je to v podstatě až antická tragédie. Řeší se tady věci jako matkovražda, otcovražda. To je gros té věci. Proto jsem myslel, že je důležité ji dělat teď v této době. Ta hra je o morálce,“ říká Svojtka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hra Zabiják Joe zavede diváky mezi ztroskotance bez peněz i morálky. Na zkoušce v Divadle Kalich se byla podívat redaktorka Marina Feltlová

Charismatického, chladnokrevného zabijáka Joea si zahraje Igor Chmela. „Vždycky se blbě porozumí člověku, který je de facto nájemný vrah a přitom je policajt. V první řadě chce pracovat a dostat za to peníze. A pak se prostě zamiluje, to se může stát každému,“ podotýká Chmela.

Postavu zvláštní, křehké Vicki (Chrisovy sestry), která je často duchem nepřítomná, ale má ve všem jasno, ztvární Anna Fialová. Jde o její první velkou divadelní roli.

„Vicki je autistická, v rodině strašně utiskovaná. Kolikrát chce říct strašně důležitou věc, ale nikdo jí nepustí ke slovu. Na konci se vlastně chce jenom zjednat pořádek, jenom to asi trošku přežene,“ popisuje herečka.

Vedle Igora Chmely a Anny Fialové v inscenaci hrají Marek Taclík, Ivan Lupták a Tatiana Vilhelmová v alternaci s Ivanou Jirešovou.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme