Většina syrských uprchlíků v Turecku se chce po válce vrátit domů

Uprchlíci ze Sýrie stále přicházejí do Evropy, přestože při cestě z Turecka do Řecka riskují své životy. Většina z více než dvou milionů Syřanů, kteří do Turecka utekli před válkou, se ale po skončení bojů chce vrátit domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlík, uprchlíci v tureckém Izmiru

Uprchlík, uprchlíci v tureckém Izmiru | Zdroj: Reuters

„Je to tady fajn, líbí se mi tu,“ pochvaluje si 27letý mladík ze Sýrie, se kterým si povídám v centru tureckého Izmiru.

Jak se dozvídám, pochází z Aleppa, města, o které teď svádí boje vládní Asadovy jednotky s povstalci, většinou z řad radikálních islamistických skupin. A právě před válkou, která ho připravila o několik kamarádů, utekl do sousedního Turecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Turecku našlo útočiště na dva a čtvrt milionu syrských uprchlíků. V Izmiru natáčel zpravodaj Robert Mikoláš

Za současné situace se proto nechce, a ani nemůže vrátit. V Izmiru, kde žije už dva roky, má kde bydlet a našel tu i nové přátelé, mezi uprchlíky i místními. A hlavně, sehnal si práci v textilce.

I proto si každé ráno, na náměstí v centru Izmiru, mezi starobylou mešitou Konak Gamii z poloviny 18. století a sto let starou hodinovou věží, může dovolit posedět na lavičce, vypít si čaj a trochu poklábosit s kolegy. Stejně jako dnes.

Nad hlavami nám poletují holubi a ve vzduchu je cítit moře, které každoročně láká statisíce turistů z celého světa, na druhé straně se ale zároveň stává hrobem pro stovky běženců snažících se přeplout do Řecka.

„Přiznává, že pro mnoho Syřanů je to velký problém sžít se s odlišným kulturním a sociálním prostředím, přesto však své krajany riskující životy na cestě do Evropy nechápe. Nemá to podle něho žádnou logiku odcházet tak daleko od rodné země. On sám se prý okamžitě, co válka skončí, vrátí domů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme