Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a Katar se shodly na zmrazení produkce ropy

Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a Katar se shodly na zmrazení produkce ropy na úrovních z letošního ledna. Chtějí ale, aby se k nim přidali i další přední producenti. Po dnešním setkání se svými protějšky to oznámil katarský ministr energetiky Muhammad Sálih Sadá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Težba ropy

Težba ropy | Zdroj: Reuters

„Je to skutečně první rozhodnutí ohledně řízení dodávek, které bylo učiněno od listopadu 2014. A i když budou tací, kteří se to pokusí bagatelizovat a budou říkat, že to žádné snížení není, je to změna. Je to velká změna v dosavadní politice producentů ropy,“ řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko a Saúdská Arábie se dohodly na zmrazení těžby ropy na lednové úrovni. O tom, jaký to bude mít vliv na ropný trh, mluvil analytik Cyrrusu Tomáš Menčík

Ceny ropy za poslední rok spadly na nejnižší hodnotu za více než deset let, částečně díky růstu těžby v USA a rozhodnutí ropného kartelu OPEC zvýšit vývoz s cílem upevnit si tržní pozici. Na trhu tak vznikl citelný převis nabídky.

V posledních dnech ale ropa zdražovala, mimo jiné kvůli spekulacím, že přední světoví producenti suroviny by se přece jen mohli na snížení těžby dohodnout.

Cena severomořské ropy Brent dnes po začátku schůzky v Dauhá přidávala kolem šesti procent, po oznámení katarského ministra zisky trochu zmírnila.

„Domníváme se, že zmrazení těžby na lednové úrovni je pro trh dostačující,“ uvedl po dnešní schůzce v Dauhá saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí.

„Důvod, proč souhlasíme s možným zmrazením produkce, je jednoduchý. Je to začátek procesu, který v příštích měsících posoudíme a rozhodneme se, zda potřebujeme další kroky ke stabilizaci a k tomu, aby se situace na trhu zlepšila,“ řekl.

„Myslíme si, že i další producenti musejí ihned zmrazit těžbu, včetně Íránu a Iráku, aby se trh stabilizoval,“ uvedl katarský ministr energetiky Muhammad Sálih Sadá. Venezuelský ministr ropného průmyslu Eulogio del Pino řekl, že rozhovory s oběma těmito zeměmi se budou konat ve středu v Teheránu.

Účast dalších producentů je ale podle pozorovatelů problematická. Teherán, který je hlavním nepřítelem Rijádu, je totiž po lednovém zrušení mezinárodních sankcí proti Íránu rozhodnut těžbu ropy v příštích měsících zvýšit.

Trh čekal víc

„Je to dohoda revoluční, za poslední dva roky nic takového nezaznělo. Ale trh očekával víc. Nedojde k omezení produkce, pouze se zastaví růst těžby. Produkce ropy bude nadále vysoká. Je to vidět i na dnešním vývoji cen na trhu. Když se začalo spekulovat, že by z dnešní schůzky mohly vyplynout nějaké závěry, ropa vystřelila o nějaké dva, tři dolary nahoru. Jakmile se zveřejnil výsledek dohody, ropa zase spadla o dolar, o dva,“ uvádí analytik Cyrrusu Tomáš Menčík a pokračuje:

„Nicméně pokud už něco takového zaznělo, myslím si, že by to mělo zabránit do příštích dnů a týdnů dalšímu oslabování ceny ropy. Myslím si, že se pohybujeme v období, které za rok budeme nazývat obdobím dna ceny ropy. A postupně by mohl nastat pomalý obrat trendu.“

Cena ropy podle Menčíka nereaguje panickým, ale opatrným růstem, protože na trhu jsou i jiní hráči.

„Rusko a OPEC jsou dominantní hráči, nicméně přebytek ropy, který nyní na trhu je, způsobily Spojené státy. V momentě, kdy by Saúdská Arábie a Rusko omezily produkci, na čemž se nedohodly, tak Spojené státy okamžitě otevřou zhruba 600 ropných vrtů, které jsou momentálně zavřené. Komplexní dohoda, která by mohla oživit trh s ropou, by musela zahrnovat i dohodu se Spojenými státy,“ dodává Menšík s tím, že velkou neznámou je právě Írán.

Neznámý Írán

Ten v současné době těží přinejmenším o jeden milion denních barelů ropy méně než před uvalením sankcí, jimž čelil kvůli svému kontroverznímu jadernému programu. Zdroj Reuters dnes řekl, že Teherán je o zmrazení ochoten diskutovat, jakmile jeho vlastní produkce dosáhne úrovně před zavedením sankcí.

Íránský ministr pro ropu již naznačil, že země se přiměřeného podílu na trhu nevzdá. Podle dvou neíránských zdrojů Reuters by ale zemi v rámci dohody o zmrazení mohly být nabídnuty zvláštní podmínky.

Irák, druhý největší producent ropy v rámci OPEC, dlouho tvrdil, že letos čeká další nárůst produkce. V lednu ale prohlásil, že v případě dohody všech členských a nečlenských zemí OPEC je s to těžbu omezit.

Náměstek ázerbájdžánského ministra ropného průmyslu mezitím dnes Reuters řekl, že Baku žádné zmrazení vlastní produkce ropy nemá v plánu.

Šéf britsko-nizozemského ropného gigantu Shell ostatně nedávno oznámil také masivní investice do těžby na brazilském pobřeží. Produkce ropy se tam podle něj zněkolikanásobí. A ropná společnost BP očekává setrvalý růst těžby v příštích dvou dekádách také ve Spojených státech.

Těžba ropy, ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain Fotobanka Pixabay

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme