Duel na téma: Jak trestat dětské vrahy?

8. srpen 2016

Z dětského vraha udělá vězení jen vycvičeného vraha, říká v duelu psycholog Jeroným Klimeš. Senátor Miroslav Antl naopak prosazuje zvýšení trestních sazeb pro děti. Jaké možnosti máme v případě snižování kriminality dětí mladších 15 let? V posledních dnech je toto stále naléhavější otázka.

Jako by se několik případů zřetězilo. V Teplicích je podezřelý čtrnáctiletý chlapec z vraždy přibližně stejně staré dívky. Po údajné šikaně ze strany studentů zemřela v Praze učitelka (okolnosti se stále prošetřují). Před pár dny byly odsouzené tři dívky za vraždu seniora v Letňanech. Dvě mladší, v době činu pod 18 let, dostaly 7,5 roku vězení, starší odešla s trestem patnácti let vězení. Žalobkyně uvedla, že možnosti potrestání mladistvých pokládá dlouhodobě za příliš mírné.

Předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl:

„Když už děláme nový trestní zákoník, tak bychom se měli podívat do slovenského. Tam je výjimečné trestní opatření pro děti 7 až 15 let, u nás je to 5 až 10 a víc nemůže soud pro mládež uložit. Já se přimlouvám a budu první, který by prosazoval zvýšení trestních sazeb pro mladistvé,“ říká Antl.

Psycholog Jeroným Klimeš:

„Ta debata, jestli to má být pět let, sedm let nebo patnáct, ta je vcelku irelevantní. Zhoršuje se nám úroveň mladistvých a ten jev je, že děti jsou brutálnější a tvrdší. Problém vzniká už dlouho předtím,“ myslí si oproti tomu psycholog Jeroným Klimeš.

Jako příklad uvádí Jeroným Klimeš rodiče, kteří neřeší výchovná pochybení do věku 14 a 15 let dítěte.


Dneska těžko můžeme potrestat rodiče – všichni se toho bojí – dát jim pokutu, vést je k odpovědnosti. Jakmile dítě krade, tak za to má být zodpovědný ten rodič, Ten je jediný, kdo je schopen dítě efektivně krotit (Jeroným Klimeš)

Je tedy řešením zpřísnění sazeb v případě brutálních činů pro děti od 7 do 15 let?

„Vězení není výchovný ústav, děti z něj vylezou ještě horší, než tam vlezly. Jestliže je to brutální vrah, tak z něj vyjde ještě vycvičený brutální vrah. Tam je nejlepší ty děti rovnou věšet, když už jsme u té politické nekorektnosti,“ říká s velkou nadsázkou psycholog Jeroným Klimeš.

„Chceme-li chránit veřejnost, tak dejme trestní sazby vysoko nahoru, ale pokud ty děti chceme zachránit, aby nemusely jít brutální cestou a mnohonásobnou recidivou, tak tlačme na jejich rodiče,“ dodává Klimeš.

Jeroným Klimeš

„To je něco, co prosazuji dlouhodobě. Máme paragraf 201, což je přečin ohrožování výchovy dítěte, podle toho rodič, který umožní nevýchovu, tedy se o dítě nestará, tak může být trestně odpovědný. Ale praxe je taková, že se stíhají až následky, tedy dítě pachatel, dítě narkoman, dítě alkoholik a tak dále,“ doplňuje Antl.

Senátor komentuje tuto situaci tím, že chybí vůle Ministerstva spravedlnosti a je tu také problém v podobě pomalého procesu schvalování v Senátu.

Snížení trestní zodpovědnosti na 14 let věku dítěte (momentálně je 15). Je to řešení?

„Ten pokus už tu byl, pak se to napravovalo, to byla rekodifikace trestního zákoníku. Je to věc názoru. Jestli, když dáme 14, tak jak se budou chovat třináctiletí,“ ptá se řečnickou otázkou Antl. Jeho názor je ponechat trestní odpovědnost na 15 let a využívat stávající výchovná a ochranná opatření.

„Já bych tu hranici nesnižoval globálně, ale existuje institut zplnoletnění. Podle právního řádu je to možné. Já bych vzal dítě, které má 14 let, soudně znalecky posoudil, jestli je možné ho považovat za vyspělejší, než je zbytek populace. A pak bych toho člověka soudil jako dospělého,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Plus psycholog Jeroným Klimeš.

Velmi zajímavý rozhovor s oběma odborníky si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autor: tpa
Spustit audio