Začíná vyšetřování úmrtí šikanované učitelky. Agrese ve společnosti i školách stoupá, varuje odbornice

Dvě pracovnice České školní inspekce začaly s kontrolou Střední průmyslové školy v pražských Malešicích. Několik studentů tam šikanovalo učitelku, která začátkem února zemřela. Vedení školy ale odmítá, že by její smrt se šikanou souvisela.

Inspektorky odmítly kontrolu komentovat. „Zahajujeme inspekci. To je vše, co můžeme říct,“ vysvětlily.

„Zaměříme se na školní klima, vztahy mezi učiteli a žáky, na celou širokou škálu klimatu a na to, jak škola šikanu řešila,“ vysvětluje Ondřej Andrys náměstek ústředního školního inspektora. Vztahy ve škole se budou zabývat také dva policisté, kteří vyšetřují okolnosti úmrtí učitelky.

Škola zatím za šikanu potrestala tři studenty, ale chce přidat i další postihy. „Videa, která zveřejnila média, jsou materiály, které jsme neměli. Poznali jsme díky nim i další provinilce,“ konstatuje zástupkyně ředitele školy Taťjana Kubíková.

Čeká studenty přísnější trest než trojky z chování?

Tři studenti dostali trojky z chování a vedení školy je podmínečně vyloučilo. Podle Taťány Kubíková je ale chce škola potrestat přísněji, zřejmě definitivním vyloučením.

Čtěte také

V Česku se množí stížnosti na neřešené případy šikany. „Částečně to může být kvůli managementu školy, kvůli zakrývání problémů. Ale agrese ve školách i ve společnosti stoupá,“ upozorňuje Libuše Třískalová, předsedkyně Asociace výchovných poradců. Podle jejích slov jde o „výdobytek dnešní doby“, kdy děti napodobují chování rodičů. „Jde také o nedostatek volnočasových aktivit, není na ně dostatek peněz,“ připomíná.

Žáci nejsou apatičtí, myslí si odbornice

„V posledních pěti sedmi letech se šikana nebo ubližování učitelů objevuje častěji. Když nejde o šikanu jako takovou, tak se objevuje kyberšikana,“ uvažuje Libuše Třískalová v rozhovoru s moderátorem Jiřím Chumem.

„V každém kolektivu se najde někdo obdařený sebereflexí. Nemyslím, že by žáci byli apatičtí, jen se možná bojí agresorů, aby se to neobrátilo proti nim,“ domnívá se a v případě šikany doporučuje obrátit se na školního výchovného poradce.

autoři: jch , lio
Spustit audio