Střední škola v Malešicích potrestá za šikanu učitelky další žáky

Dvě školní inspektorky začaly s kontrolou na pražské Střední průmyslové škole Na Třebešíně. Žáci tam šikanovali učitelku, která na začátku února zemřela. Vedení školy odmítá, že by její smrt se šikanou souvisela, potrestá ale další žáky. Případ řeší i policie a pražský magistrát jako zřizovatel školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střední průmyslová škola v pražských Malešicích

Střední průmyslová škola v pražských Malešicích | Foto: Pavla Lioliasová

Obě inspektorky při příchodu do školy odmítly měsíční kontrolu komentovat.

„Zahajujeme inspekci. To je vše, co vám můžeme říct,“ uvedly.

Ve škole budou zjišťovat, jaké jsou vztahy mezi žáky, učiteli a vedením nebo jak škola řeší šikanu.

Za tu na učitelce zatím škola potrestala tři studenty trojkou z chování a podmínečným vyloučením. V médiích se ale objevila videa, kvůli kterým chce vedení školy potrestat i další žáky.

„To, co jsme viděli na videozáznamech, které uvedla média, jsou materiály, které jsme neměli, a viděli jsme tam i další provinilce,“ řekla zástupkyně ředitele Tatjana Kubíková.

Tři už potrestané studenty teď chce škola postihnout ještě přísněji. Mohlo by to znamenat definitivní vyloučení.

Podle Kubíkové je teď přísnější potrestání studentů na řediteli školy. Ten je ale momentálně na nemocenské, a není proto jasné, kdy rozhodne.

Na Českou školní inspekci přichází stále víc stížností na neřešenou šikanu

Číst článek

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se kvůli smrti učitelky, kterou žáci šikanovali, obrátí na zřizovatele školy, kterým je pražský magistrát. Ministerstvo s případným dalším postupem počká na závěry vyšetřování.

„Obracím se také na zřizovatele dané školy s tím, aby prověřil situaci z hlediska svých zřizovatelských funkcí vůči vedení školy, včetně možných důsledků, které jako zřizovatel může dovodit. Osobně se hodlám se zřizovatelem školy v nejbližší době sejít,“ sdělila Valachová.

Magistrát, který se už případem také zabývá, ale oznámil, že počká na vyšetření školní inspekcí.

„Nebudeme se vyjadřovat k dílčím okolnostem, ale až budeme během příštích dnů mít celistvý obraz včetně všech podkladů a dokumentů, jako jsou zápisy pedagogické rady, zápisy z hospitací a další věci. V příštích dnech zároveň zasedne školská rada,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD.

Lída Křesťanová, Pavla Lioliasová, Kristýna Prošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme