Chřipka nejvíce trápí jižní Moravu, ve Zlínském kraji marodí hlavně malé děti

Česko stále trápí epidemie chřipky. Nemocných je téměř 1500 na sto tisíc obyvatel. Největší problémy má Zlínský a Jihomoravský kraj. Na Zlínsku už kvůli chřipce letos zemřeli čtyři lidé. Nejvíce nemocných v regionu je mezi dětmi do pěti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Malý Šimon leží tatínkovi na kolenou. Občas pokašlává, z nejhoršího už je ale venku. V čekárně u pediatra je šest dětí a jejich rodičů.

„Měl zánět průdušek. Navečer měl suchý, dráždivý kašel a rýmu. Jdeme na výsledky vyšetření, jestli budeme dál marodit, nebo můžeme jít do školky. Ze začátku měl teplotu, potom ustala,“ popisuje pan Robert ze Zlína.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku je plošná chřipková epidemie. V současnosti kulminuje například ve Zlínském kraji, kde už kvůli nemoci zemřeli čtyři lidé. Více Pavel Sedláček

Jeho syn typickou chřipku naštěstí neprodělal, pouze virózu.

„Klasická viróza má teplotu maximálně do 38, klasická chřipka má teploty 39, 40, trvají čtyři pět dní. Typické příznaky jsou, že se děcko v noci vzbudí s vysokou horečkou, dráždivě, suše kašle, a děti, které už jsou schopné říct, co jim je, si stěžují, že je strašně bolí hlava a celé tělo,“ vysvětluje Miluše Bačová, zlínská dětská lékařka s padesátiletou praxí.

Epidemie v kraji podle ní kulminuje. „Chřipková epidemie už trvá pomalu tři týdny, momentálně už bych řekla, jsme překonali vrchol a že už to jde dolů,“ myslí si.

Chřipka v Česku - relativní nemocnost na 100.000 obyvatel v 6. týdnu 2016 | Zdroj: ČTK

Typickou chřipku prodělala za poslední týdny až třetina dětských pacientů Miluše Bačové. Tak vysoké číslo to prý ale být nemuselo. „Proočkovanost dětí i dospělých byla mizivá. Jediná záchrana je očkování,“ uzavírá dětská lékařka.

Česko se potýká s plošnou epidemií chřipky, nemocnice zakazují návštěvy

Číst článek

Chřipková epidemie trvá ve Zlínském kraji už tři týdny, 14 dní platí zákaz návštěv ve všech nemocnicích. „Co se týká uzavírek zdravotnických lůžkových zařízení a zařízení sociální péče, naše doporučení na regulaci návštěv nadále trvá,“ upřesňuje zlínská krajská epidemioložka Hana Tkadlecová.

Nachlazení vs chřipka | Foto: Michal Jindra

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme