Vznik ordinací v odlehlých oblastech podpoří ministerstvo celkem pěti miliony korun

Pět milionů korun vyčlenilo ministerstvo zdravotnictví na podporu praktických lékařů v příhraničních, horských a podhorských regionech. Začínajícím doktorům tak chce resort podle ministra Svatopluka Němečka z ČSSD pomoci překlenout náklady na rozjezd kariéry, který bývá nejtěžší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření (ilustrační foto)

Lékařské vyšetření (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podpora má v rámci testovacího projektu pokrýt maximálně 70 procent nákladů na otevření ordinace a polovinu sesterského platu.

„V podstatě tam jsou dva typy možné podpory. Jednak na náklady na zdravotní personál, to znamená sestřičku, zdravotního asistenta a podobně, v prvním roce maximálně do výše 250 tisíc korun, a pak na vybavení ordinace, EKG a podobné záležitosti, také až do výše 250 tisíc korun v optimálním případě. Samozřejmě asi ne všichni na to dosáhnou, ale určitě ty podpory budou v řádu statisíců,“ přiblížil Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státní podpoře na rozjezd ordinací v odlehlých oblastech mluvila Jana Uhrová z předsednictva Sdružení praktických lékařů

Peníze jsou určené pro praktické lékaře pro dospělé i pro děti a dorost. Pokud se ukáže, že je potřeba finančně podpořit také vznik praxí jiných lékařských odborností, měl by se program rozšířit i na ně.

Projekt by se měl spustit v dubnu nebo v květnu. Dotaci budou moci získat tam, kde už bylo alespoň jednou vypsané neúspěšně výběrové řízení.

„Lékařů, kteří mají zájem býti praktiky a kteří atestují, není málo. Ale skutečně všichni chtějí být v Praze, Ostravě, Brně a dalších velkých městech a do okrajových, méně atraktivních částí nemají zájem nastoupit. Čili každá motivace, která by je k tomu přiměla, včetně té ekonomické, je určitě dobrá,“ myslí si Jana Uhrová z předsednictva Sdružení praktických lékařů.

Sdružení má ale k projektu i několik výhrad. „Je tam řada věcí ne úplně jasně a jednoznačně řečených, je velice administrativně náročný a jsou tam i některé otázky, které se vztahují k termínům,“ upozornila Uhrová.

Začínající lékaře se ale chystají podporovat i obce. Po jednání s ministrem zdravotnictví to oznámil předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„Nejdůležitější pomoc je asi nalezení vhodných nebytových prostor, kde by tito praktici mohli působit. Ale jsou to i takové maličkosti jako příspěvek na nákup čtyřkolky nebo nových pneumatik například v horských oblastech,“ vysvětlil.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme