Vláda na Ukrajině přežila hlasování o nedůvěře

Ukrajinský parlament neodvolal vládu premiéra Arsenije Jaceňuka. Pro usnesení o vyslovení nedůvěry hlasovalo jen 194 poslanců, k pádu kabinetu bylo zapotřebí nejméně 226 hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk | Zdroj: Reuters

Premiér Arsenij Jaceňuk představil parlamentu před hlasováním o nedůvěře výroční zprávou o činnosti svého kabinetu.

Poslanci ji ale neschválil. Na 247 zákonodárců z celkových 450 tak ještě před hlasováním vyjádřilo nespokojenost s prací vlády.

Někteří poslanci ale mezitím opustili sál, a umožnili tak kabinetu hlasování o nedůvěře přečkat. Parlament může podle ukrajinských zákonů znovu hlasovat o vládě až na příštím zasedání. Plánováno je na podzim.

„Výsledky dnešního hlasování formálně nevedly k odstoupení vlády, ale i tak předvedly, že tato vláda nemá podporu parlamentu, nedokáže prosazovat zákony," prohlásil Jurij Lucenko, šéf poslaneckého klubu prezidentské strany Blok Petra Porošenka. V rozpravě vyčetl vládě, že jen brání své prebendy, ale nic nedělá a v zemi se nic nemění.

Arsenij Jaceňuk byl poprvé do čela vlády jmenován v únoru 2014 jako nejmladší premiér v ukrajinských dějinách a s historicky rekordní podporou 371 poslanců. V současnosti podle průzkumů podporuje vládu 8 procent Ukrajinců, na 70 procent lidí si podle agentury AFP přeje její demisi.

Ukrajinský prezident Porošenko už dříve vyzval k rezignaci jak premiéra Arsenije Jaceňuka, tak i generálního prokurátora Viktora Šokina. Ten už demisi podal.

Politická situace na Ukrajině bude nyní podle zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína velice komplikovaná. Premiér Jaceňuk tak zřejmě bude muset ve svém kabinetu provést razantní změny.

Vládní krize na Ukrajině odstartovala rezignací ministra ekonomiky Aivarase Abromavičiuse. Jako důvod svého odchodu uvedl odpor k systémovým reformám, ztrátu politické podpory, dosazování pochybných osob do jeho reformátorského týmu a do klíčových ekonomických funkcí.

Premiér Arsenij Jaceňuk představil parlamentu před hlasováním o nedůvěře výroční zprávou o činnosti svého kabinetu | Foto: ČTK/AP

Martin Dorazín, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme