Naděždu prodali za peníze a zbraně, říká sestra vězněné ukrajinské pilotky Savčenkové

Soud v jihoruském Doněcku by měl již brzy rozhodnout o výši trestu pro ukrajinskou letkyni Naděždu Savčenkovou, obžalovanou z vraždy dvou ruských novinářů na východní Ukrajině. Do soudní síně by se ráda dostala i její sestra Věra, která dnes ráno odletěla z Prahy. Jak uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas Plus, advokáti shromáždili jasné důkazy o nevině Naděždy Savčenkové, soud je ale ignoruje. „V Rusku právo neexistuje,“ říká Vera Savčenková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková

Nadija Savčenková | Zdroj: Reuters

Nepovažujete svou sestru v jistém smyslu za vězně svědomí, jak se říkávalo v sovětské epoše?

Nevím, jestli přesně rozumím smyslu vaší otázky, ale to, že lidé bez svědomí ji prodali za peníze nebo za zbraně, to jsou třeba Plotnickij nebo Karpov, a že lidé z Ruska si ji naopak koupili za hvězdy na náramenících a za povýšení, to mi připadá zcela jednoznačné. Takže pokud tito lidé tvrdí, že je vražedkyně a sama utekla do Ruska, pak je vězněm svědomí zcela určitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Věrou Savčenkovou, sestrou vězněné ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové, pro Český rozhlas Plus

Na čem staví obžaloba, jejíž obvinění mnozí považují za absurdní?

Zaprvé na tom, že Naděžda, přestože její vojenská specializace je zcela jiná, naváděla ukrajinskou minometnou palbu na ruské televizní novináře a že během téhož boje uprchla do Ruské federace, protože kam jinam by asi utekla. Jenže především nemohla řídit žádnou palbu, protože to vlastně neuměla. A pak, do zajetí padla téměř dvě hodiny před tím, než oba zmínění ruští novináři zahynuli.

Dál si musíme uvědomit, že tu ruští novináři byli mezi proruskými separatisty, kteří také zemřeli, a bylo jich celkem 15. Pro ruskou stranu ovšem není výhodné separatisty zmiňovat, a tak tvrdí, že Naděžda nenávidí ruské novináře a palbu vyvolala právě na ně. A že by je někdo zajal, pak pustil a ona sama utekla do Ruska, je zcela absurdní, protože když pustíte zajatce, rozhodně bude utíkat do vlastní země. Zkrátka ji prodali za peníze, za zbraně a za povýšení ruských oficírů.

Věra Savčenková, sestra ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové žádá v Moskvě její propuštění | Foto: Reuters

Co může pro vaší sestru udělat obhajoba?

Co obhajoba udělat mohla, to už udělala. Ukázala celému světu kromě Ruska, které je hluché, slepé a němé, její skálopevné alibi. Spolupracovala při tom i s ruskými nezávislými a nezainteresovanými experty. Tohle vše Naděždiny advokáti udělali, jenže jejich důkazy zřejmě skončí v archivu, protože v Rusku právo neexistuje.

Pilotka Naděžda Savčenková je obžalovaná z vraždy dvou ruských novinářů, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Předloni v létě v Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Savčenková tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem, při němž novináři zahynuli.

V jakých podmínkách je Naděžda vězněna?

Celou tu dobu byla na samotce. Dnes je ve vyšetřovací izolaci v Novočerkassku, shodou okolností v Ukrajinské ulici. Je to velmi stará vazební věznice a Naděžda je v cele o rozměrech pět krát dva metry. Když si k tomu ale přimyslíme hygienické zařízení, noční stolek, skříňku a lůžko, tak jí mezi tím vším zbývá ulička široká 70 centimetrů. Do sprchy může jednou týdně, na vycházku, nikoliv po dvoře, ale na střeše, dvakrát týdně. A to je všechno.

Ve středu se chcete dostat k soudu v Doněcku. Myslíte si, že se vám to podaří?

Zatím jsem se tam dostávala v zásadě pravidelně, ale poslední dobou, kdy mě ruské úřady taky trestně stíhají, mi to několikrát znemožnily. Proto jezdím svým vozem na hranice Rostovské oblasti Ruské federace, přes nekontrolovanou Doněckou a Luhanskou oblast a na hranici přesedám do auta našeho konzula. Tentokrát ovšem letím z Prahy do Moskvy a odtud do Rostova a trochu se bojím, že pokud mě nedeportují, tak mě třeba zadrží nebo si myslí ještě něco jiného. Musím popřemýšlet, jak se zachovat.

ČRo, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme