Sejde se Bezpečnostní rada státu. Řešit by měla migrační krizi i úniky informací

Dnes večer se sejde Bezpečnostní rada státu. Zabývat se nejspíš bude situací v Evropě a migrační krizí. Dojít by mohlo i na údajné úniky informací z jednání rady, a to v souvislosti s kauzou Libanonce Alího Fajáda, podezřelého z terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Případ údajného úniku informací z Bezpečnostní rady státu už v pátek probírali na neveřejném jednání poslanci. K žádnému závěru ale nedospěli.

Opoziční poslanci ostře kritizují nevydání Alího Fajáda do Spojených států amerických. Vláda tím podle nich porušila české i mezinárodní právo a poškodila vztahy se Spojenými státy.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka to odmítá. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO podle něj postupoval správně a podle platných českých zákonů.

O tom, že Fajád nebude vydán do Spojených států, rozhodl ministr spravedlnosti minulý týden. Soud muže propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) posléze médiím řekl, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme