Tajemná role skrývala výstavu J. Štreita z 80. let. Snímky představí olomoucké muzeum

Zhruba tři desítky let ležely stovky fotek Jindřicha Štreita zapomenuté v jeho depozitu na Sovinci. Nyní se dostávají opět na světlo. Snímky, které by zabalené v roli térpapíru a které ani sám Štreit od 80. let neviděl, v olomouckém Muzeu umění zrestaurují a připraví pro výstavu k autorovým sedmdesátinám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapomenutá výstava Jindřicha Štreita z 80. let. Snímky, které byly dlouhá léta zabalené v roli papíru, vystaví Muzeum umění v Olomouci

Zapomenutá výstava Jindřicha Štreita z 80. let. Snímky, které byly dlouhá léta zabalené v roli papíru, vystaví Muzeum umění v Olomouci | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Po létech rozvinutou roli z umělcova depozitu tvoří plakáty – a pod nimi jsou skryté fotky.

„Toto je výstava, kterou jsem realizoval jednou jedinkrát v Bratislavě, ve foyer kina Pohraničník. To foyer kolem dokola mělo 20 metrů, proto má ta role také 20 metrů,“ popisuje Štreit.

Výstava se konala na konci 80. let. V době, kdy Štreit nesměl učit, publikovat ani vystavovat. „Pracoval jsem na státním statku. A Slováci se zasadili o to, že mi tu výstavu udělají,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O znovuobjevených snímcích Jindřicha Štreita natáčela redaktorka Blanka Mazalová

Snímky vznikaly asi od poloviny 70. let. „Mě zajímaly ty typy, osudy těch lidí, takže je to takový výběr fotografií, které jsem tehdy měl rád,“ říká Štreit.

A co mu po letech vybavuje, když se na ně dívá? „Že jsem tehdy uměl asi fotit. Teď už je to horší,“ dodává se smíchem.

Roli s bratislavskou výstavou měl Štreit dlouhá léta doma. „Já jsem z Jindřichových vzpomínek a dokonce i ze vzpomínek jiných fotografů věděla, že tato role někde existuje. Jindra ji měl na Sovinci někde ve svém depozitu a nikdo ji prostě neznal. Já jsem o ní dokonce publikovala i takovou menší stať, ale dneska je skutečně den, kdy vidím, co ta role vevnitř obsahuje,“ říká kurátorka Muzea umění Štěpánka Bieleszová.

„Jsou tam fotografie, které jsem neznala, ale zčásti jsou tam ty fotografie, které se po revoluci staly skutečně ikonami Jindrovy tvorby,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Jindřichu Štreitovi a jeho znovuobjevené výstavě z 80. let mluvila kurátorka olomouckého Muzea umění Štěpánka Bieleszová

Snímky teď v muzeu nechají chvilku „vydýchat“ a pak je dostanou do rukou konzervátoři. „Trošičku to očistí, pokud to půjde – samozřejmě je to citlivý materiál – zafixují, opraví nějaké defekty, jako jsou trhliny v tom podkladovém papíře, ale víceméně ta autentická podoba zůstane zachována, nebudeme se to snažit nějak adjustovat,“ říká kurátorka.

Snímky by měly být součástí červnové výstavy v olomouckém muzeu. A možná tam bude i ona zmiňovaná role.

„Takže diváci možná uvidí v autentické podobě roli vystavenou tak, jak byla před téměř třiceti lety vystavena v Bratislavě,“ uzavírá Bieleszová.

Blanka Mazalová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme