Kdo šetří elektřinou, zaplatí víc, tvrdí o nových tarifech ekologové

17. únor 2016

Přes 12 tisíc lidí už poslalo své námitky Energetickému regulačnímu úřadu. Nelíbí se jim plánovaná změna výpočtu konečného účtu za elektřinu. Úřad navrhuje, aby hlavním kritériem byla velikost jističe odběratele.

I když někdo potřebuje větší příkon elektřiny třeba na cirkulárku jen dvakrát do roka, dodavatel musí počítat po celou dobu s takovou rezervou, aby mu byl schopen elektřinu poskytnout. Tím rostou náklady přenosové sítě. Regulační úřad proto chce zvýšit tu část koncové ceny pro zákazníka, která se distribuce týká.

Pro mnohé domácnosti to ale znamená, aby investovaly do jiného jističe. To není jednoduchá ani levná záležitost. Regulační úřad proto sbírá od ledna názory lidí a podle toho případně změnu tarifů upraví. Zatím dostal 12 a půl tisíce podnětů od občanů.

„Všechny konkrétní informace z těchto podnětů vyhodnocujeme a výsledky uveřejníme na našich webových stránkách. Lidé se pak budou moci podívat, jak konkrétně jejich připomínka pomohla změně tarifů,“ popisuje mluvčí regulačního úřadu Jiří Chvojka.


Jiří Chvojka: V této chvíli lidé, kteří mají dům a mohli si dát na střechu solární panel, platí o 40 až 50 % méně než ti, kteří bydlí v panelovém domě a žádný panel si na střechu instalovat nemohou.

Často se ptají lidé, kteří si v minulosti pořídili třeba v chatové nebo zahrádkářské kolonii společný přívod elektřiny a také společný transformátor. Ti se bojí, že budou muset změnit jistič, což je drahé a jejich původní investice tak bude zbytečná.

Jiří Chvojka říká, že v těchto případech se s klienty dokáží domluvit a spočítat jim, co pro ně bude nejvýhodnější. Připomíná, že cílem změny je zavést spravedlivé parametry. Neměly by zvýhodňovat odběratele, kteří si mohou dovolit investice například do solárních panelů na střeše, na úkor těch, kdo si je pořídit nemohou.

Proti změnám výpočtu tarifů jsou ekologové. Říkají, že by to vedlo k tomu, že by lidé neměli motivaci šetřit elektřinou. I oni mají své příklady z praxe. Energetický expert Hnutí DUHA Martin Mikeska popisuje, co by se v případě tarifních změn také mohlo stát.

„Ten, kdo má doma energeticky náročné spotřebiče jako jsou bazény, klimatizace, sušičky, bude spokojen, že má levnější elektřinu. Ale všichni ti, kteří elektřinou šetří, na to doplatí a elektřina jim zdraží,“ je přesvědčen Mikeska.

Na internetové stránky Hnutí DUHA přišlo už 5 tisíc připomínek lidí, kterým se avizovaná změna tarifů nelíbí. Mikeska si myslí, že regulační úřad by měl zcela změnit způsob výpočtu regulované části cen. A to tak, aby místo velikosti jističů, což je veličina, podle které distribuční velikosti rezervují v síti možný příkon pro spotřebitele, dával větší důraz na skutečnou spotřebu.

„Navrhujeme, aby paušální platby za distribuci, které se podle návrhu zvyšují z 15 až 20 % na 80 až 90 %, nešly za dvojnásobek současného stavu. A dále navrhujeme zrušení penalizačního poplatku za to, že si někdo vyrábí elektřinu sám solárními panely na střeše.“

Své návrhy a námitky mohou lidé posílat na Energetický regulační úřad do konce června. Může se stát, že úřad změní svůj záměr a tarify přepočítá. Stále také připomíná, že není nezbytně nutné, aby se výpočet cen za elektřinu pro domácnosti změnil už od příštího roku.

ERÚ zároveň zdůrazňuje, že změnu tarifů by v žádném případě neměly provázet zavedení speciálních sociálních dávek.

autor: jhn
Spustit audio