Málo sněhu a lyžařů neznamená málo úrazů, stáhněte si do mobilu horskou službu

Krušné hory nabízejí lyžařům především areály zasněžené technickým sněhem. Jezdí se na Telnici, Klínech, Klínovci a Božím Daru. Vleky ale stojí třeba v areálu Bouřňák. To, že letošní zima lyžařům příliš nepřeje, bohužel neznamená, že zimní radovánky na horách se obejdou bez zranění.

„Bohužel spíš naopak, lyžaři se pak koncentrují do míst, kde nějaký sníh je a vzniká vlastně větší tlačenice a vyšší riziko úrazu,“ říká Miroslav Güttner, náčelník Horské služby v Krušných horách.

Obleva, déšť, mráz a technický sníh

Nepříznivé podmínky byly snad všude – přišly oblevy, zapršelo, pak zas mrzlo. „Technický sníh je pak hodně udusaný, utažený, tvrdý a v případě pádu to není příjemné. Není to zkrátka prašan,“ varuje Miroslav Güttner.

V té souvislosti je dobré připomenout, že lyžařská helma může značně zmírnit následky pádu, sebehezčí značkový „kulich“ vám v takovém případě nebude moc platný. „Pro děti, které jedou třeba na závody nebo jdou do lyžařské školy, je helma nezbytná, bez ní je ani instruktor nepřijme,“ připomíná Miroslav Güttner.

Horská služba v chytrém telefonu

Miroslav Güttner přidává zlatou radu na závěr, platnou celoročně: „Stáhněte si do telefonu aplikaci Horské služby, která pak zachráncům pomůže přesně určit místo, kde zraněný – ať už lyžař nebo turista, horolezec či cyklista je.“

Poslechněte si záznam celého rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s náčelníkem Horské služby v Krušných horách Miroslavem Güttnerem a dozvíte se třeba i to, jaká pravidla platí při pohybu na sjezdovce. Příjemný poslech a pohodovou zimu vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.