Česko chce záložní plán pro případ, že Turci neudrží utečence

Turecko má jen pár týdnů na splnění dohod o migraci. Když se v půli března tok utečenců nezmírní, bude třeba vytyčit nové hranice, vyplývá to z mandátu pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) pro nadcházející summit EU, který dnes schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běženci na turecko-syrské hranici

Běženci na turecko-syrské hranici | Zdroj: Reuters

Podle premiéra Sobotky by bylo dobré, aby se do debaty o migrační krizi zapojily i ty země Balkánu, které nejsou v Evropské unii.

„Abychom povzbudili všechny státy, které v oblasti Balkánu mají vůli chránit svoji hranici, mají zájem regulovat migraci na své hranici, a chceme, aby Evropská unie tyto země více podpořila,“ uvedl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mandátu pro předsedu české vlády před summitem EU mluvili vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a europoslanec za ODS Jan Zahradil

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza novinářům řekl, že Česko pro případ, že Turecko své závazky nesplní, slíbilo Bulharsku pomoc podobnou té, kterou už nyní poskytuje Makedonii.

„V tuto chvíli podporujeme dohodu s Tureckem. Na druhou stranu, pokud Turci tu dohodu nezačnou plnit během následujících několika málo týdnů, nemá cenu čekat další měsíce. Buď uvidíme jasný pokles počtu přicházejících v následujících dvou třech týdnech, nebo budeme muset hledat jinou cestu,“ přiblížil Prouza.

Jak dodal, Turecko dostalo od Česka vše, co chtělo, je proto nutné, aby začalo plnit závazky.

Prouza připomněl, že visegrádské země - tedy ČR, Polsko, Slovensko a Maďarsko - se na pondělním mimořádném summitu za účasti Makedonie a Bulharska shodly, že právě tyto dva státy by měla EU více podpořit při realizaci vlastních opatření k ochraně hranic.

Šestice se dohodla i na nutnosti naplnění dohody mezi EU a Tureckem a podpoře snah Řecka dodržovat podmínky členství v Schengenu.

Většina syrských uprchlíků v Turecku se chce po válce vrátit domů

Číst článek

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas dnes obvinil ostatní země Evropské unie ze lží a pokrytectví kvůli tvrzení, že se Atény nedokážou vypořádat s přílivem blízkovýchodních uprchlíků.

Podle něj je na vině EU, protože nedodala včas registrační přístroje a potřebný personál pro evidenci a identifikaci běženců a zjišťování falešných dokumentů na řeckých ostrovech poblíž Turecka. Ty jsou od loňského léta doslova zaplavovány přívalem uprchlíků.

„Diskuse, že nemáme kontrolu nad našimi hranicemi, to je lež,“ prohlásil ministr v rozhovoru pro zpravodajství BBC. „Máme nejlepší kontrolu nad mořskou hranicí, jakou kdo může mít,“ tvrdil.

Muzalas se také kriticky vyjádřil na adresu zemí, které vyslaly policejní výpomoc do Makedonie k dozoru nad makedonsko-řeckou hranicí. „Je snad Řecko evropským nepřítelem? Jsou snad uprchlíci nepřátelé?“ zeptal se. „Pokud tomu někdo věří, ať to řekne nahlas,“ dodal.

Trasy migrace | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme