Poslanec KSČM při kritice dění na Ukrajině použil fotku s nacistickými symboly. Je ale z filmu

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček na svém facebookovém profilu kritizoval postoj Prahy k dění na Ukrajině. Česko ani další evropské země podle něho nezajímá, že ukrajinská armáda bojuje proti separatistům na Donbase. Text poslanec doplnil fotografií s nacistickými symboly, která má podle něj ilustrovat oslavy Ukrajinců ve Lvově. Ta ale pochází z filmového natáčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komentujte naše vysílání. Diskutujte. Ptejte se hostů

Komentujte naše vysílání. Diskutujte. Ptejte se hostů | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Fotografie pochází zřejmě z roku 2011 z natáčení filmu Match (Матч). Snímek vypráví o fotbalovém zápase ve válečném Kyjevě mezi týmem Luftwaffe a domácím týmem Start v roce 1942, upozornil už loni v létě server Stop Fake.

„Pokud to má být fotka z natáčení filmu, proč je vzadu vidět ukrajinská vlajka? Protože takové poměry na dnešní Ukrajině vládnou,“ komentoval poslanec Zdeněk Ondráček skutečnost, že fotografie není autentická. Na svém facebooku použití fotografie přiznal, později ale uvedl, že byla „ilustrační“.

Přátelé, situace na Ukrajině je stále horší!!! ...

Působivost fotografií využívá propaganda roky

„Je už podivné, že tam není skutečně zdroj, aby se to dalo nějakým způsobem ověřit. A dnes, když víme, že alfabetická kultura je potlačena ikonickou, tak síla té fotografie je čím dál tím větší a působí to doopravdy otřesně,“ říká novinář, spisovatel a dramatik Karel Hvížďala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotografie s nacistickými symboly, kterou použil poslanec Zdeněk Ondráček, pochází z filmového natáčení, upozornila Věra Masopustová

„Ale budeme-li dále spekulovat, tak si nedovedu představit, že by právě ve vypjaté situaci měli ukrajinští politici chuť evokovat ještě větší emoce. Nedává mi to moc velkou logiku,“ poznamenal Hvížďala.

Připomněl sílu fotografie pod podobnými texty. Například v roce 1968 využila komunistická propaganda také fotografie z natáčení filmu. Byl to americký snímek Most u Remagenu. Fotografie vojenské techniky americké a německé armády měly při okupaci Československa v roce 1968 odůvodnit nutnosti vojenského zákroku.

KSČM se od tvrzení distancovala

KSČM se od Ondráčkova obvinění Ukrajiny z útoků na separatisty a porušení Minské dohody distancovala. Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa se nejedná o oficiální stanovisko strany.

JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, Ph.D. se narodil v roce 1969, zvolen do Poslanecké sněmovny byl na kandidátce KSČM v Královéhradeckém volebním kraji.
Zdroj: Poslanecká sněmovna ČR

„Trvám na tom, že nejsem ten, který bude řídit dospělé lidi v jejich vyjádřeních, kontrolovat, co píšou. Jsou dospělí, svéprávní, mají politickou odpovědnost,“ řekl Českému rozhlasu Filip.

Podporou separatistů z Donbasu se Ondráček netají. Spolu s poslancem Stanislavem Mackovíkem navštívili jimi kontrolované ukrajinské území v lednu. Ukrajinská vláda proti jejich cestě protestovala.

Podle vyjádření vedení sněmovny i poslaneckého klubu KSČM tam byli oba poslanci na soukromé cestě. Ruská i separatistická média ji ale prezentovala jako návštěvu oficiální delegace.

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme