Armáda neprodlouží smlouvu Bochemii na pronájem skladu ve vrbětickém areálu

Nájemní smlouvu jedné z firem, která měla pronajatý sklad v areálu u Vrbětic, armáda neprodlouží. Podle návrhu, který dnes projednala vláda, stát pozemky v muničním areálu ve Vrběticích odkoupí nebo smění. První část dekontaminace prostoru po explozích by měla být hotová do konce roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muniční sklad Vrbětice - armáda před odjezdem z Haluzic.

Muniční sklad Vrbětice - armáda před odjezdem z Haluzic. | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Vláda na dnešním jednání rozhodla, že stát odkoupí nebo smění pozemky v muničním areálu ve Vrběticích. Areál podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) zůstane bez munice a v budoucnosti má sloužit pro výcvik či testování dronů.

Vyšetřování explozí stále pokračuje, dokončeno by mělo být zhruba do poloviny roku.

"Během roku 2016 proběhne také povrchová sanace a potom následně s největší pravděpodobností hloubková podle přísnějších vojenských standardů," uvedl Stropnický po jednání vlády.

Pozemky ve vrbětickém areálu v současnosti patří několika různým vlastníkům. Kromě státních institucí jsou mezi nimi také soukromé firmy a osoby. Vojenský technický ústav (VTÚ), který muniční sklady spravuje, hospodaří pouze na asi jedné desetině pozemků.

Sklady ano, ale bez munice

„Bochemie je jedna z firem, která tam realizovala svou výrobu, která byla svým způsobem riziková,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

„S Bochemií už nebude obnovena nájemní smlouva, nebude tam provozovat svou výrobu. Stávající smlouva jen doběhne, končí tímto kalendářním rokem.“

„Žádná munice už nebude nadále skladována v muničním skladu. Budeme ho využívat jen v rámci našeho výzkumného technického ústavu,“ popsal ministr další plány s vrbětickým areálem.

Armáda si podle Stropnického na místě zachová tři objekty. Poslední vojáci vrbětický areál opustili v pondělí.

Muniční sklad ve Vrběticích by mohl patřit celý státu, Stropnický navrhne jeho odkoupení

Číst článek

Kauza muniční sklad Vrbětice | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, mkp, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme