6 druhů digitálního vysílání

30. listopad 2017

Digitální vysílání je jiná forma přenosu signálu z vysílače. Nevyužívá se spojitá elektromagnetická vlna, ale digitální číslicový přenos.

DAB

Digital Audio Broadcasting (někdy též T-DAB) je nejstarší systém vyvinutý kolem roku 1990 právě pro digitální rozhlasové vysílání.

V dnešní době už se v České republice nevyužívá a upouští se od něj prakticky i v dalších evropských zemích.

Důvodem je především vyšší datová náročnost. Pro DAB rozhlas (nikoliv DAB+) jsou optimální datové toky 128 kbps a vyšší.

DAB rozhlas se vysílá ve dvou kmitočtových pásmech – tzv. III pásmu (VHF, 174-230 MHz) a tzv. L-pásmu (L-Band, 1.4 GHz).

DAB+

Signál digitálního vysílání Českého rozhlasu naladí od 30. listopadu 2017 až 40 % obyvatel České republiky ve městech Praha, Beroun, Plzeň, Brno, Ostrava a jejich širokém okolí. Bližší informace přináší následující článek, detailní mapu orientačního pokrytí uvnitř budov zobrazíte zde (velikost 2 MB).

Mapa pokrytí DAB+ signálem Praha, Beroun, Plzeň, Brno a Ostrava

Jde o novější verzi původní technologie DAB, která umožňuje v multiplexu šířit více programů nebo multimediální data, například slideshow.

V digitální síti je možné tedy u programů přidat i obrázky ze studia, foto moderátorů, obaly alb a podobně.

DAB+ rozhlas se stejně jako jeho předchůdce DAB vysílá ve dvou kmitočtových pásmech – tzv. III pásmu (VHF, 174-230 MHz) a tzv. L-pásmu (L-Band, 1.4 GHz). Multiplex ČRo DAB+ v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Berouně však naladíte pouze ve III. pásmu.

DVB-C

Standard pro digitální kabelovou televizi. S touto zkratkou se můžete setkat u všech operátorů, kteří již opustili původní analogovou distribuci a soustředí se na modernější šíření. Výjimkou není společnost UPC Česká republika, ale ani další firmy šířící placené programy po kabelových rozvodech.

Kromě klasické kabelové televize umožňuje standard DVB-C oproti analogové nabídce i šíření doplňkových služeb. UPC provozuje například v rámci svých rozvodů i videopůjčovnu MyPrime a archivy některých televizních stanic. K digitální nabídce nabízí operátoři často i doplňkové mobilní služby (HBO GO, FilmBox Live a podobně).

DVB-T/T2

Digitální šíření televizního signálu pozemní cestou. Nejčastěji se pozemně vysílá v tzv. IV-V pásmu (UHF) – 470-700 MHz, kde se dříve vysílala analogová televize.

Z důvodu rozvoje mobilních služeb se ale UHF pásmo postupně zmenšuje, a jelikož je i menší prostor pro šířené kanály původní standard DVB-T nahrazuje postupně modernější technologie DVB-T2.

Příchod technologie DVB-T2 pochopitelně znamená na straně televizního diváka pořízení nového televizoru, případně minimálně set-top-boxu. V České republice se počítá se šířením programů ve standardu DVB-T2/HEVC.

Aby běžný uživatel tento televizor poznal, měly by být do budoucna tyto produkty viditelně označeny jako vhodné pro pozemní vysílání u nás. Základem dobrého signálu ale pochopitelně zůstává nadále kvalitní UHF anténa.

DVB-S/S2

Šíření digitálního signálu prostřednictvím družice. Pro příjem a zpracování programů distribuovaných tímto způsobem je nutné mít satelitní komplet, který se skládá z parabolické antény, konvertoru, koaxiálních kabelů, další kabeláže a pochopitelně samotného přijímače.

Instalaci a řešení na míru zajistí pro zákazníka firma podnikající v tomto oboru. Do této instalace není dobré se pouštět svépomocí. Rozdíl mezi DVB-S a DVB-S2 je pak zjednodušeně řečeno podobný jako v případě DVB-T a DVB-T2.

Nejpopulárnějšími satelity v České republice jsou družice Astra, nejčastěji ty na pozicích 23,5 stupně východně a 19,2 stupně východně. Na první z nich působí největší operátor tohoto druhu u nás, tedy Skylink, na druhé je pro změnu šířena řada kanálů v nekódovaném režimu.

Obě pozice je možné zkombinovat a dosáhnout optimální programové nabídky čítající stovky stanic včetně těch v HD kvalitě. Další služby působící v České republice lze najít na družicích Eutelsat 16A (Flix TV) a Thor (Digi TV, freeSAT).

DRM

Digital Radio Mondiale – systém navržený pro digitální vysílání na kmitočtech do 30 MHz (krátké a střední vlny). Novelizace DRM+ rozšiřuje nomu i na vyšší pásma. V České republice se aktuálně nepoužívá.

Má obecně menší kapacitu přenosu než DAB, může být vhodná pro místa, kde je méně stanic a požadavek na větší dosah. Ve srovnání s tradičním AM vysílání má daleko lepší kvalitu zvuku, ale méně dodatečných služeb.

Spustit audio