FBI chce odblokovat telefon střelce ze San Bernardina, Apple to odmítá

Americký soud nařídil společnosti Apple, aby pro FBI odblokovala telefon, který patřil střelci ze San Bernardina. Ten spolu se svou ženou zavraždil na začátku loňského prosince 14 lidí. Vedení firmy ale odblokování odmítá. Obává se, že by tím ohrozilo bezpečnost svých zákazníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé FBI u auta pachatelů masakru v San Bernardinu

Vyšetřovatelé FBI u auta pachatelů masakru v San Bernardinu | Zdroj: Reuters

FBI chce, aby Apple vytvořil novou verzi operačního systému iOS, která by umožnila přístup k datům na telefonu iPhone. Vyšetřovatelé se domnívají, že informace mohou pomoci k dopadení dalších radikálů.

Podle bývalého federálního agenta Jeffreyho Harpa je to otázka veřejné bezpečnosti. „Soudce rozhodl ve prospěch bezpečnosti. Vzhledem k okolnostem zkrátka řekl – Apple, teď musíš pomoci FBI,“ prohlásil.

Šéf společnosti Apple Tim Cook ale rozhodnutí soudu nechce respektovat. Prohlásil, že sice věří v dobré úmysly FBI, nemůže ale schválit otevření zadních vrátek do operačního systému iOS, protože by se takové řešení dalo využít i v budoucnosti.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme