Trenažér mimořádných situací otevřeli policisté ve Zbiroze, využívat ho bude i URNA

17. únor 2016

Speciální výcvikové středisko pro trénink nejrůznějších zásahů vzniklo ve Zbiroze na Rokycansku. Stálo přes dvacet milionů korun a poslouží nejen policistům, ale i dalším pořádkovým jednotkám a záchranným sborům. Takový trenažér je v zemi unikátní.

Unikátní výcvikové středisko dnes otevřela policie ve Zbiroze na Rokycansku. Takticko-lezecký výcvikový trenažér je jediný svého druhu v Česku. K tréninku mimořádných situací ho budou využívat Útvar rychlého nasazení, zásahové jednotky, speciální pořádkové jednotky a další záchranné sbory. Premiérový výcvik si dnes vyzkoušela zhruba stovka lidí.

„Jedná se o pětipodlažní objekt. V prostoru máme nejrůznější situace, které můžou policisty potkat a máme dokonce uprostřed i jakýsi velín, ze kterého máme možnost kamerami sledovat, kdo z policistů třeba dělá případnou nějakou taktickou chybu, upozornit ho na to a nechat si to zopakovat ještě jednou," popsal ředitel služby pořádkové policie Martin Hrinko.

Policisté a členové různých jednotek si mohou v prostoru vyzkoušet jak práci ve výškách, tak i nad volnou hloubkou. Mohou také procvičovat veškeré taktické prvky, které běžně dělají, například přiblížení se k objektu, vstup do objektu a vyhledání pachatele v místnostech. Budova nabízí možnost simulovat prostory výtahové šachty, restaurací, barů nebo třeba schodiště. Na střeše pak je speciální konstrukce, která simuluje podvozek vrtulníku, z něho se mohou policisté spouštět. Celý objekt je navíc odolný i balisticky.

Zbirožský výcvikový prostor by pro svá cvičení mohl využít celý integrovaný záchranný systém

„My jsme do toho projektu šli z jednoho důvodu, chtěli jsme modernizovat výcviková centra, a protože taktika, která se dnes cvičí na Útvaru rychlého nasazení, zásahových jednotkách, speciálních pořádkových jednotkách, vždycky vychází z konkrétního zadání. A i v návaznosti na teroristické útoky, které jsou dnes v Evropě, ve světě, tak jsme chtěli našim lidem připravit podmínky pro možnost slanění a výcviku právě v reálných možnostech a tady tento objekt to skýtá," vysvětlil důvod vzniku nového speciálního cvičiště policejní prezident Tomáš Tuhý.

Výcvikovou budovu ve Zbiroze budou moci využívat všechny zásahové jednotky v rámci České republiky. Cvičit v ní budou moci buď jednotlivě nebo i pod společným velením. Uvažuje se také o možnosti přizvat i partnery z ostatních bezpečnostních sborů.

„Dnes jsou tady zástupci vězeňské služby, které to velmi zaujalo a kteří by chtěli právě práce ve výškách při simulovaných zákrocích s námi trénovat a nevylučuju, že hasičský záchranný sbor i záchranná služba a obecně integrovaný záchranný systém tady najde významné využití," dodal Tomáš Tuhý.

Způsoby výcviku v novém prostoru bude koordinovat policejní prezidium. Dosud policisté využívali výcviková centra armády nebo komerční prostory, ale žádné neumožňovalo simulovat právě zákroky ve výškách a trénovat tam i taktiku. Vybudování unikátního trenažéru stálo zhruba 22 milionů korun, přičemž více než 16 milionů zaplatila švýcarská strana z projektu švýcarsko-české spolupráce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio