Mají ekoklub, pěstují kakaovníky, chovají řekomyši, děti v Kamerunu se snaží o ochranu přírody

Kamerunské děti s oblibou tráví volný čas kopanou. Fotbalové míče proto nechyběly mezi dárky, které do vesničky Somalomo dovezla pražská zoo. Právě odtamtud už čtvrtým rokem vyjíždí Toulavý autobus, který bere děti na exkurze za gorilami a snaží se je odradit od jejich lovu a konzumace. Projekt se rozvíjí dál a děti v Somalomu mají také svůj ekoklub.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cestování autobusem

cestování autobusem | Foto: Robert Mikoláš

Projekt Toulavý autobus, jehož cílem je ukázat dětem z pralesních oblastí gorily jako živá a fascinující zvířata, se Zoo Praha podařilo rozjet v roce 2013. Součástí aktivit zoo ve střední Africe je také materiální podpora strážců biosférické rezervace Dja, založení chovu řekomyší jako alternativního zdroje tzv. bushmeatu nebo zakládání místních ekoklubů.

Fotbalové míče s logem nadcházejícího eura předal členům ekoklubu v Somalomu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Děti byly nadšené a ještě než vyšly ze třídy zakopat si, požádaly o několik rad.

Chtěly vědět, jak přesvědčit pytláky, aby chráněné druhy v pralesích biosférické rezervace Dja nelovili. Ptaly se také na to, jestli by Toulavý autobus mohl v budoucnu vozit na exkurze za gorilami i dospělé, kteří by pak své zkušenosti předávali nejen svým potomkům, ale i blízkým ve svém věku.

Ekoklub ale nejsou jen schůzky ve škole. Bezmála 60 dětí, které jsou jeho aktivními členy, vyvíjí celou řadu aktivit. Mají i plány do budoucna.

 

Na exkurzi v záchranné stanici v Méfou.La visite du centre de réhabilitation à Méfou.

Zveřejnil(a) Toulavý autobus - Le Bus ambulant dne 15. únor 2016

Jak říká Messiem, mladík, kterého si členové ekoklubu zvolili za svého prezidenta, v současnosti děti pěstují kakaovníky, podílejí se na chovu řekomyší a chtěly by co nejdřív začít chovat také kuřata.

Na Toulavý autobus i ekoklub dohlíží v Somalomu spolupracovník pražské zoo, Jocelin. Děti jsou podle něj do práce zapálené. Proto prý věří, že se do konce příštího roku podaří myšlenku ochrany přírody a v nějaké formě také aktivity ekoklubu rozšířit ze Somaloma do okolních vesnic v regionu.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme