Češi si našli nový způsob přivýdělku, pronajímají turistům pokoje nebo byty

Češi dělají ze svých domovů stále častěji hotel. Jen přes hostitelskou komunitu s názvem Airbnb teď nabízí volné pokoje nebo byty 10 tisíc lidí, což je o 86 procent víc než touto dobou loni. Nejvíc si chtějí přivydělat lidé v Praze, Liberci, Karlových Varech nebo v Brně. Některé klasické hotely k tomu mají výhrady, ubytování v soukromí jim prý bere hosty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha

Praha | Foto: Jaroslav Skalický

„Tak tady jsme u mě v pokoji,“ ukazuje 26letý fotograf na volné noze Adam Křena pokoj, který nabízí ke krátkodobému pronájmu. V místnosti v bytě na pražských Vinohradech je postel, stůl, regály na věci.

„Teď je to tady trochu plné, protože mám tady svoje věci. Ale když přijde nějaký host, tak je tady všechno čisté a prázdné. Aby to mohl naplno používat,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi ve svých domovech stále víc ubytovávají turisty. O téma se zajímala Veronika Hlaváčová

Za několik měsíců se u něj vystřídalo asi osm hostů různého věku. „Byli z různých míst, z Ameriky, Číny, Austrálie, Německa. Vlastně celý svět,“ dodává fotograf.

Obavy ubytovat cizí lidi zatím prý vůbec neměl. Potvrdil ale, že se takovýmto způsobem dá přivydělat. Za noc u něj zájemce zaplatí 590 korun. Jako hoteliér se však Adam Křena necítí. „Vůbec ne,“ směje se. „Spíš jako někdo, kdo rád poznává nové lidi a nemá problém se soukromím,“ přiznává Křena.

O několik ulic dál je v Praze 2 tříhvězdičkový hotel, kde z trendu hostitelství nadšení nejsou. Recepční Pavlo říká, že oni musí chtít po hostech za noc daleko vyšší částku.

„Bereme to tak, že je to pro nás obrovská konkurence. Průměrný dvoulůžkový pokoj by stál od 45 do 150 až 200 eur. To záleží na termínech,“ vypočítává.

Manažerka jiného hotelu a zároveň apartmánů v Praze Eva Šibřinová v hostitelství zase takové ohrožení nevidí. Řada turistů bude podle ní i dál zvyklá na kompletní servis.

„Když přijedou klienti přes firmu, hotelové servery, tak jim zařídí úplně všechno – letenku, pojištění. Tady mají servis, 24hodinovou recepci, když se cokoli pokazí. A za to platí,“ říká.

Vedle webu Airbnb nabízí hostitelství také například stránky Homeaway nebo Housetrip. Lidé ubytovávají zájemce nejen v bytech, ale také třeba na hradech, případně dokonce v iglú a v domcích na stromě.

Konkrétně komunita Airbnb vznikla v roce 2008 v americkém San Franciscu. Zájemci se přes ni ubytovávají ve 190 zemích světa. Celosvětový počet hostitelských nabídek za poslední čtyři roky vzrostl téměř dvojnásobně. Zprostředkovatel Airbnb si bere od hostitelů za každou dokončenou rezervaci 3 procenta. Od hostů pak od 6 do 12 procent z ceny noclehu.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme