Politici odsuzují útok v Ankaře. Davutoglu kvůli němu nepojede na summit EU

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvůli útoku v Ankaře zrušil cestu na summit Evropské unie a svou cestu do Ázerbájdžánu zrušil také prezident Recep Tayyip Erdogan. Exploze automobilu, k níž došlo včera večer v centru hlavního města, zabila nejméně 28 lidí. Dalších šest desítek lidí je zraněných. Útok, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil, kromě tureckých politiků odsoudila třeba i německá kancléřka nebo generální tajemník NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ankara. Turečtí vojáci hlídkují poblíž místa, kde explodovala bomba v zaparkovaném autě

Ankara. Turečtí vojáci hlídkují poblíž místa, kde explodovala bomba v zaparkovaném autě | Zdroj: Reuters

„Zrovna jsem se vrátila z práce. Bylo půl sedmé tureckého času, když jsem slyšela silnou explozi,“ uvedla pro BBC jedna z očitých svědkyň.

„Lidé se tu bojí, protože tohle není něco, co by se dělo v těchto částech Turecka. Podobné útoky se nestávají v Istanbulu, İzmiru nebo v Ankaře – tato města jsou bezpečná,“ dodala.

Útok, k němuž došlo nedaleko sídla generálního štábu a zhruba půl kilometru od budovy parlamentu, pravděpodobně mířil na vojenskou kolonu.

Bomba podle armádních zdrojů vybuchla právě ve chvíli, kdy vojenské autobusy zastavily na červenou.

„Vyšetřujeme místo činu. Zatím nemáme informace o tom, kdo útok spáchal. Viníky ale najdeme,“ prohlásil turecký vicepremiér Numan Kurtulmus.

Událost v Ankaře je za poslední rok už čtvrtý teroristický útok v Turecku. Všechny předchozí mělo na svědomí džihádistické hnutí Islámský stát.

To, že tentokrát cílem útoku nejspíš nebyli civilisté, ale armáda, by však mohlo ukazovat na zakázanou Kurdskou stranu pracujících. Ta v minulosti už na kasárna a vojenské autobusy útočila.

Třetím podezřelým by mohla být marxistická Revoluční strana pro lidové osvobození, která v Turecku řadu sebevraždených útoků spáchala také.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvůli atentátu zrušil cestu na čtvrteční a páteční summit Evropské unie, kde měl jednat o uprchlické krizi.

Atentát už odsoudil generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Ta řekla, že je útokem zhrozena a že Berlín podpoří Ankaru v boji proti pachatelům takových nelidských činů.

V rychlé dopadení útočníků doufá také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Svou účast Turkům vyjádřil i Bílý dům či francouzský prezident François Hollande.



ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme