Liebigovi aneb Po stopách úspěšných průmyslníků v Liberci

18. únor 2016

Co znamenal Tomáš Baťa pro Zlín, to byla rodina Liebigů pro Liberec. V 19. století založili tito úspěšní průmyslníci proslulý textilní závod, a částečně se podíleli na utvoření podoby Liberce. Architektonické skvosty, které tu po sobě rodina zanechala, si mohou zájemci prohlédnout při procházce městem, díky nedávno vybudované stezce se o objektech dozvědí zajímavé informace.

„Když člověk přijde na liberecké Městské informační centrum a vyzvedne si brožurku, která je zdarma, tak pak může vyrazit sám. Jsou tam mapy, takže všechny objekty najde. Objekt pak v terénu pozná, protože je opatřen tabulkou, kde je další text,“ vysvětluje vedoucího Infocentra v Liberci Pavlína Kuchtová.

Jaké objekty v rámci okruhu uvidíte?

Průvodcovský okruh, který existuje od léta roku 2013, návštěvníky zavede na celkem sedmnáct míst. „Návštěvníci se můžou podívat do Liebigova městečka, což je vlastně čtvrť Perštýn, kterou každý více méně zná, ale málokdo tam byl. Kousíček je potom Domovina, případně se můžou projít k Liebigově vile, Josefíninu údolí, najdou tam i libereckou radnici,“ láká k naučné procházce Pavlína Kuchtová.

Liebigův palác, bývalá galerie

Po stopách Liebigů s průvodcem

Kdo by nechtěl na procházku vyrazit sám, může si počkat na komentované prohlídky. Ty startují v květnu a potrvají až do září. Probíhat budou vždy ve čtvrtek. Zájemcům průvodci představí celou čtvrť Perštýn.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio