Anticeny pro největší slídily roku 2015 dostala policie, ministerstvo financí, Mattel a ministr vnitra

Policie, ministerstvo financí, firma Mattel a ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Ti všichni získali mezinárodní anticeny Big Brother Awards za největšího slídila roku 2015. Jediná pozitivní cena pak putuje k rakouskému právníkovi a aktivistovi Maxovi Schremsovi. Žebříček, do kterého lidé posílali návrhy, sestavilo už po jedenácté sdružení Iuridicum Remedium. Devítičlenná odborná porota vybírala ze zhruba 60 nominací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panenka Barbie (ilustrační foto)

Panenka Barbie (ilustrační foto) | Zdroj: Flickr.com

Cenu pro Dlouhodobého slídila získala Policie ČR za provoz systému Automatická kontrola vozidel.

Ten policie provozuje minimálně od roku 2001 na přibližně 250 místech v Praze, Moravskoslezském, Ústeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jedenáctém ročníku soutěže pro největší slídily bodovali například ministr vnitra Chovanec nebo firma Mattel. O ocenění mluvil Jan Vobořil, ředitel o.s. Iuridicum Remedium, která ho uděluje

Systém funguje tak, že na vybraných místech pomocí kamer plošně zaznamenává průjezdy všech vozidel. V příslušných databázích jsou uchovávány údaje o automaticky rozpoznané SPZ vozidla, místu a datu průjezdu, ale i fotografie vozidla s řidičem. Plošné uchovávání těchto dat se přitom neváže na žádný přestupek nebo jiné nezákonné jednání řidiče, uchovávány jsou záznamy o každém vozidle.

„Každé plošné sledování samozřejmě může přispět ke zvýšené bezpečnosti. Otázkou je přiměřenost. Obecně jsme skeptičtí k plošnému sledování a toto je jeden z případů,“ říká Jan Vobořil, ředitel o. s. Iuridicum Remedium.

„Pokud se někdo dopustí přestupku, nemáme problém s tím, aby to bylo v řádu hodin vyhodnoceno a záznam uchován. Ale není důvod uchovávat měsíce nebo roky údaje o lidech, kteří se ničeho nedopustili,“ dodává Vobořil.

Mezi návrhy na firemního slídila zaujala porotce panenka Barbie se zabudovaným mikrofonem a wifi připojením.

„Je schopna vytěžit dětská přání, dětské myšlenky a nabídnout je ke zpracování komerčnímu subjektu, nad kterým není kontrola,“ vysvětlil jeden z porotců Tomáš Rosa.

Výrobce se před časem pro deník Guardian ohradil, že záznamy využívá jen ke zdokonalení služeb.

Vítězové soutěže Big Brother Awards v kategorii Největší úřední slídil | Foto: Český rozhlas

V kategorii Úřední slídil získalo anticenu, stejně jako loni, ministerstvo financí. Tentokrát za sběr dat zdravotních pojišťoven o individuálních hospitalizacích.

„Šlo to přes nějakou soukromou firmu bez podepsané písemné smlouvy, takže celé to bylo poměrně netransparentní,“ řekl ředitel sdružení Iuridicum Remedium Jan Vobořil. Reakci úřadu zjišťujeme.

V další kategorii Výrok Velkého bratra zabodoval ministr Milan Chovanec. Cenu získal za výroky týkající se nutnosti identifikovat uživatele internetu.

Pozitivní cenu za ochranu soukromí si odnesl rakouský právník a aktivista Max Schrems, který se postavil internetovému gigantu Facebooku a významně tak přispěl k pádu dohody o předávání osobních údajů mezi EU a Spojenými státy, která podle Evropského soudního dvora dostatečně negarantovala ochranu dat Evropanů u internetových společností sídlících ve Spojených státech.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme