Lovosice stále hledají firmu, která by vyklidila nebezpečné chemikálie z bývalé olejny

18. únor 2016

Nedaleko lovosického nádraží je v areálu bývalé olejny, která patřila ústecké Setuze, stále 700 tun chemikálií. Lovosice se snaží najít firmu, která by je zlikvidovala. Už dvakrát přitom město zrušilo výběrové řízení. Teď je výběrové řízení vypsané potřetí. Někteří obyvatelé postup města nechápou.

„Myslím si, že je to pěknej binec. Nemělo by to ale likvidovat město, ale ten majitel.“ Takový je názor paní Marie z Lovosic. Původce odpadu firma Wowitra, která za jeho skladování dostala i pokutu od České inspekce životního prostředí, ale nemá na likvidaci peníze. Objekt prodala a ani současný zahraniční majitel se k nápravě nehlásí. Město proto zatím jedná na vlastní náklady.

„Ty nabídky jsou hodně různé a jsou v nich občas chyby. A abychom eliminovali riziko, že bychom nakonec museli vracet dotaci, tak je lepší to řízení zrušit a vyhlásit ho znovu,“ vysvětluje Vojtěch Hamerník, vedoucí odboru životního prostředí v Lovosicích, proč zrušili i druhé výběrové řízení.

Město předpokládalo, že sanace olejny bude stát zhruba šest milionů korun. Dotace má přitom zaplatit téměř 80 procent z ceny.

„Limitní termín je konec července – do té doby musí být uzavřena smlouva se státním fondem životního prostředí o poskytnutí dotace. Pak následuje harmonogram 4 měsíců, během nichž by samotná sanace měla proběhnout,“ doplňuje Hamerník.

Podle starosty města Lovosic Milana Diana z hnutí ANO termín uzavření smlouvy se státem a zároveň tedy získání dotace ohrožený není.

„Výběrové řízení probíhá do 26. února 2016, pak se to administrativně zpracuje, takže tak do poloviny března by mělo být jasno.“

Podle plánů radnice by tak měly toxické látky z bývalé olejny zmizet určitě už letos. Peníze, které do toho bude muset město vložit bude zpětně vymáhat po současném majiteli.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio