Spadl na lyžích a ochrnul. Teď pilotuje tatru na Dakaru

O kom je řeč? Handicapovaný pilot Albert Llovera z Andorry je už skoro třicet let upoutaný na vozík, přesto žije naplno.

Na Dakaru s ním jel na voze náš Jaromír Martinec z Moravičan, který se jako technik na Dakar vrátil po třech letech.

V letech 2000 až 2012 jezdil s posádkou Tomáše Tomečka a Brazilce Andrého Azeveda. Pak přišla nabídka zcela speciální – jet jako technik s handicapovaným pilotem.

Vztyčování a spouštění andorské vlajky na Dakaru

Handicapovaný pilot Albert Llovera z Andorry a Jaromír Martinec z Moravičan

Pilot Albert Lovera má 47 let, byl to olympionik ve sjezdovém lyžování, který měl v osmnácti letech na trati závodu těžký úraz a zůstal chrnutý na víc než polovinu těla. To ho ale nezlomilo. Pomohla mu jeho tzv. širší rodina, přátelé, kteří ho vždy podporovali a fandili.

Na Dakaru jel Llovera s kamionem poprvé. Řízení bylo upraveno jen na páčky na volantu a do auta ho kluci z týmu dostávali zvedáním přes kladky na horolezeckém sedáku. Z obyčejného nastupování se tak stal pro kluky rituál nazvaný: vztyčování a spouštění andorské vlajky.

A jak je možné, že handicapovaný muž dostal řidičák na náklaďák?

Protože Andorra je tak malý stát, že se tam zná každý s každým. A tak není divu, že prezident Andorry je Lloveruv kamarád a osobně mu nechal vystavit dočasný řidičský průkaz na tři měsíce v roce, tak, aby mohl s tatrou jet na Dakar.

„Dakar - okamžiky nejtěžší i nejsilnější!“

Bylo to tehdy, když se převrátili na dunové etapě. V dunách zrovna řídil Jaromír a podařilo se zapadnout. Tatrovka zůstala bočně nakloněna a když se další kamion snažil auto popotáhnout, převrátilo se na bok a na střechu. Nakonec se povedlo auto převrátit zpět na kola a nastala noční anabáze cesty v dunách do bivaku. Dorazili až brzy ráno, těsně před začátkem další etapy.

Vůz na Dakaru

A tady se ukázala soudržnost lidí na Dakaru. Všichni mechanici i další lidé z týmu stáli nastoupeni a tleskali, protože nikdo nevěřil, že posádka handicapovaného řidiče dunami projede. Pak se vrhli na poškozené auto a během půl hodiny je dali dohromady, aby kluci mohli vyrazit dál.

A jak říká Jarda Martinec: „V ten moment poznáte, jak lidé drží při sobě a jak jsou odolní, protože ten Dakar krásně odhalí charaktery lidí. Kdokoliv cokoliv skrývá, tak na Dakaru, tam se odkope!“

Kabina vozu
autor: zos
Spustit audio