Čtením svědeckých výpovědí pokračoval soud s dvěma Maďary podezřelými z převáděčství

K soudu v Tachově se dnes vrátil případ dvou údajných převáděčů z Maďarska. Ti se zpovídají z toho, že loni v létě nelegálně převáželi přes Česko v nákladním autě 76 uprchlíků z Afghánistánu nebo Pákistánu. Na konci července je na dálnici D5 nedaleko Stříbra zadržela policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U tachovského okresního soudu pokračoval případ dvou Maďarů, obžalovaných z převáděčství

U tachovského okresního soudu pokračoval případ dvou Maďarů, obžalovaných z převáděčství | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Soudce četl desítky svědeckých výpovědí. Běženci - většinou z Afghánistánu - v nich popsali svou cestu do Evropy. Prý se v Afghánistánu báli o život.

Někteří už tuto zemi opustili před lety a žili v Řecku, jiní přišli přes Pákistán nebo Írán do Turecka, odtud pak dál přes Řecko a Srbsko do Maďarska. Chtěli do Německa, protože slyšeli, že tam jsou dobré životní podmínky.

Běženci dále uvedli, že je cesta z Pákistánu do Řecka stála až 4000 dolarů a z Turecka do Řecka 1000 dolarů. Do Maďarska jeli vlakem, autobusy nebo šli pěšky a například nesli matku na zádech nebo děti v náručí.

V Maďarsku pak zaplatili pákistánským převáděčům 400 eur za osobu, ve tmě nasedli do kamionu a vydali se z Maďarska. V kamionu prý nebylo jídlo, pití, toaleta, nedalo se tam dýchat a mačkaly se tam desítky lidí. Svědci tvrdí, že řidiče kamionu neviděli. Když je česká policie zadržela, byli překvapení, mysleli si totiž, že už jsou v Německu.

U tachovského okresního soudu pokračoval případ dvou Maďarů, obžalovaných z převáděčství | Foto: Lukáš Milota

Obžalovaný Maďar Menyhert Šáš tvrdí, že ho kamarád Zoltán Kapinecz požádal, aby řídil nákladní auto a dojeli spolu do Norimberku pro vysokozdvižný vozík. Šáš řídil, protože Kapinecz nemá řidičský průkaz. Nákladový prostor Šáš údajně nekontroloval a během cesty nepostřehl, že by v autě byli nějací lidé.

Oba před soudem už v lednu popřeli, že by běžence převáželi vědomě. Dnes to zopakovali jejich obhájci. Ti řekli, že 29 běženců se narodilo 1. ledna a 17 z nich 31. prosince a jejich totožnost je nevěrohodná. Řekli také, že obžalovaní se stali obětí organizovaných pašeráckých gangů.

Pokud soud dvěma Maďarům vinu prokáže, hrozí jim až pětileté tresty. O oba muže se ale zajímají i německé soudy, podezírají je z toho, že uprchlíky převáželi opakovaně. Soud bude pokračovat v březnu čtením dalších výpovědí.

Až případ u nás skončí, budou oba muži předáni do Německa, kde jim za prokázané převáděčství hrozí výrazně vyšší trest.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme