Obraz Madony z Veveří do Brna nedorazil. Právník farnosti se chce obrátit na exekutora

Gotický obraz Madony z Veveří dnes Národní galerie nevydala. Dílo tak nedorazilo do brněnského diecézního muzea, kde mělo být vystaveno. Středověký deskový obraz získala farnost Veverská Bítýška v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi. Farnosti ho přiřkl soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madona z Veveří

Madona z Veveří | Foto: ngprague.cz

Právník farnosti Veverská Bítýška chce proto obraz vymáhat jedinou zákonnou cestou, která podle něj zbývá. Zítra se proto hodlá obrátit na soudního exekutora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obraz Madony z Veveří do Brna nedorazil. Právník farnosti se chce obrátit na exekutora. Postup exekuce popsal mluvčí EK David Sahula

Verdikt soudu, který obraz farnosti přiřkl, je pravomocný. Pokud tedy bude exekutor soudem pověřen, bude muset konat, popsal mluvčí Exekutorské komory David Sahula.

„Exekutor dá Národní galerii 30 dní na to, aby splnila svou povinnost a obraz vydala. Pokud tak neučiní, tak soudní exekutor věc odebere. Přijde tedy do Národní galerie, obraz fyzicky vezme a dá ho tomu oprávněnému,“ upřesnil Sahula.

Každý účastník exekučního řízení se ale podle něj může bránit. Národní galerie by tak mohla navrhnout zastavení nebo odklad exekuce, musí k tomu mít ale vážné důvody.

Galerie podala dovolání k NS

Galerie je podle mluvčí Terezy Ježkové připravena dílo předat. Nadále si ale klade podmínky. Proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu, které nemá samo o sobě odkladný účinek.

Spolu s ním ale podala galerie návrh na odklad výkonu rozhodnutí, o kterém by měl Nejvyšší soud rozhodnout, až k němu dovolání spolu se spisem doputuje.

Madona z Veveří je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Vznikla před rokem 1350 pro hradní kapli na objednávku moravského markraběte Jana Jindřicha Lucemburského a podle zástupců NG byla vždy součástí profánního panství. Malba je vystavována v Anežském klášteře v Praze. Loni, když už o její vydání žádala církev, ji stát prohlásil za národní kulturní památku.

Podle Ježkové však tento návrh není důvodem, proč dosud galerie dílo nepředala. Tím jsou prý chybějící písemná stanoviska Národního památkového ústavu a Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Galerie má podle Ježkové povinnost věnovat obrazu náležitou péči a chránit jej před případným ohrožením či poškozením.

„V rámci plnění této povinnosti je Národní galerie nucena trvat na předložení vyjádření příslušných orgánů zabezpečujících dohled nad řádným plněním zákona o státní památkové péči při přemisťování národní kulturní památky," uvedla v prohlášení Ježková.

Farnost Veverská Bítýška je spolu s Diecézním muzeem v Brně, kde má být dílo vystaveno, přesvědčena o tom, že všechny podmínky pro předání jsou splněny.

ČTK, ČRo, Anna Jadrná, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme