Rakousko i přes kritiku EU trvá na tom, že omezí počty žadatelů o azyl

Rakousko už zítra omezí počet lidí, kteří v zemi budou moci požádat o azyl. Stanoví také maximální počet uprchlíků, kteří budou moci přes jeho území projít. V Bruselu to před summitem evropských lídrů potvrdil rakouský kancléř Werner Faymann. Odmítl tak kritiku Evropské komise, podle které je rakouské omezení protiprávní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti na slovinsko-rakouské hranici ve Spielfeldu

Migranti na slovinsko-rakouské hranici ve Spielfeldu | Zdroj: Reuters

"Trváme na tom. Je nemyslitelné, aby Rakousko přijímalo žadatele o azyl za celou Evropu,“ řekl Werner Faymann.

Eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos podle rakouské agentury AP napsal dopis do Vídně, ve kterém označil plán za nelegální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakousko se chystá omezit počet migrantů, které pustí do země. Podle EU je to protiprávní. Více od Ondřeje Housky

Jeho šéf Jean-Claude Juncker uvedl, že Evropská komise právní analýzu teprve dělá. Trend, kdy v Evropě přibývá hraničních kontrol, se mu prý ale nelíbí.

Podle unijních pravidel má imigrant požádat o azyl v první zemi, ve které se ocitne na území EU. Pokud imigranti žádají o azyl jinde než v první zemi, mohou být deportováni.

Vídeň se od pátku chystá omezit počet migrantů, které pustí přes rakouské území, na 3200 osob denně.

Evropské země si budou muset rozdělit uprchlíky, řekl v Praze slovinský prezident

Číst článek

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová ve středu oznámila, že Rakousko na své jižní hranici v budoucnu umožní denně nejvýše osmdesáti migrantům podat žádost o azyl.

Za celý loňský rok požádalo v Rakousku o azyl asi 90 000 lidí, od začátku letošního ledna to ale bylo asi 11 000 žádostí.

Čtením svědeckých výpovědí pokračoval soud s dvěma Maďary podezřelými z převáděčství

Číst článek

„Podle zemí Evropské unie za poslední čtyři dny dramaticky klesl počet uprchlíků. Z několika tisíc na 40 osob denně. Jako kdyby to naznačovalo, že začal fungovat plán dohodnutý s Tureckem, které by mělo zabránit lidem vyplouvat na moře směrem do Evropy. Možná je to ale jen kvůli počasí, které neumožnilo lodím vyplout,“ říká bruselský zpravodaj Ondřej Houska.

Lídři zemí Evropské unie na summitu v Bruselu dnes i zítra potvrdí, co je stávajícím plánem Evropské unie – domluvit se s Tureckem. Pokud by tento plán nefungoval, přišel by v březnu čas na hledání jiných řešení.

V Bruselu začal summit Evropské unie. Česku se nelíbí některé ústupky Velké Británii

Číst článek

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme