Podvodníci v Česku prodávají pasy, doklady často končí v rukou migrantů

Cestovní pasy se v České republice prodávají i za tisíce eur. Podvodníci předstírají ztrátu dokumentu, opakovaně žádají o nový a pak pasy prodávají. Doklady jsou mnohdy určené k falšování pro nelegální migranty. Jen na mezinárodních letištích v Česku odhalili policisté loni 160 falešných dokumentů, což je meziroční nárůst o 60 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělaný pas (vpravo)

Padělaný pas (vpravo) | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Přijde sem cestovní doklad. Podle perforačního čísla provedeme lustraci a zjistíme, že to je na tohoto pána,“ ukazuje hrst padělaných dokladů, většinou pasů, vedoucí skupiny dokladů Ředitelství služby cizinecké policie Hubert Lang.

Jeho kolega Karel Bílek upozorňuje, že falešné pasy jsou často poznat na první pohled, například kvůli jiné barvě desek, křivému znaku a nápisům na vnějším obalu, vevnitř jsou ale provedeny tak, že by laik – až na chyby v textu – nepoznal rozdíl od originálu. Padělatelé si zároveň vedle pasů vytvářejí i další doklady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podvodníci v Česku prodávají pasy, a to až za tisíce eur. Podle cizinecké policie pak doklady často končí v rukou migrantů. Natáčel Ľubomír Smatana

„V případě, že pojmeme podezření, že se nám pas nezdá, tak osoby často předkládají ještě další doklady, například řidičské, případně občanské průkazy, kde je také jejich fotografie a totožnost, ale často právě tyto doklady jsou kvalitativně horší než samotné cestovní pasy, takže ty osoby paradoxně odhalíme přes tyto doklady,“ vysvětluje Hubert Lang.

Pasy prodávají občané České republiky, kteří si o cestovní doklad požádají, vyzvednou a pak ho prodají. „Někteří občané mají nahlášenu ztrátu či odcizení šesti, sedmi, osmi dokladů třeba v období jednoho roku a tyto doklady se potom objeví třeba u občanů Iráku či Sýrie v rámci nelegální migrace,“ dodává Lang.

Správné je pouze číslo pasu, osobní údaje a fotografie jsou padělané | Foto: Ľubomír Smatana

Největší podíl zadržených dokumentů stále tvoří rumunské pasy. „Rumunské doklady jsou dlouhodobě zneužívány vzhledem k tomu, že rumunské identifikační průkazy stát nevytváří centrálně ve státní tiskárně cenin a výroba probíhá po jednotlivých župách na tiskových prostředcích, které se dají velice dobře padělat,“ říká vedoucí skupiny dokladů Ředitelství služby cizinecké policie Hubert Lang.

„Když se dopátráme k osobě, která si o cestovní doklad požádala, ve správním řízení na obcích s rozšířenou působností se potom občana dotážeme, kde má svůj cestovní pas a například jaké byly okolnosti ztráty,“ uzavírá vedoucí skupiny dokladů Ředitelství služby cizinecké policie.

Do správního řízení už policie nezasahuje a záleží na tom, jak ho vyhodnotí úředník na příslušném obecním úřadě a jaký udělí trest.

Podvodníci ale obvykle tvrdí, že cestovní pas ztratili nebo jim ho někdo ukradl a prokázat úmysl je těžké.

Vzhledem k vzrůstající migraci cizinecká policie přepokládá další nárůst padělaných dokladů. Pro migranty však bývá mnohdy nejjednodušší putovat bez dokladů s možností vydávat se za kohokoliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku roste počet případů, kdy podvodníci prodávají cestovní pasy. Více s náměstkyní MV pro sekci veřejné správy Janou Vildumetzovou (ANO)

Pokud občan nahlásí ztrátu nebo odcizení cestovního dokladu, dochází k jeho zneplatnění. Občan si současně může zažádat o vydání nového cestovního pasu. Toto právo jde ale v souladu se zákony omezit.

„A to v případě, že občanovi obviněnému z trestného činu orgány činné v trestním řízení uloží omezení spočívající v zákazu vycestovat. Za porušení povinností chránit cestovní pas před ztrátou nebo odcizením lze stíhat jako přestupek, za který lze uložit pokutu až do deseti tisíc korun,“ říká náměstkyně ministerstva vnitra pro sekci veřejné správy Jana Vildumetzová z hnutí ANO.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme