Matěj Hollan: Uprchlíci mohou v Brně zůstat, žádnou negativní reakci jsem nezaznamenal

19. únor 2016

Do Česka v pátek přiletí třetí skupina křesťanských uprchlíků, kteří utekli z iráckého Mosulu před nebezpečím Islámského státu. Asi čtyřicetičlennou skupinu autobusy rozvezou do Smilovic u Třince, rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy a Brna.

Brno je první velké město, které pomoc křesťanům z Iráku nabídlo. Podle náměstka brněnského primátora pro kulturu, sociální a zdravotní oblast z hnutí Žít Brno Matěje Hollana rozhodnutí o přijetí uprchlíků nebylo složité.

Matěj Hollan (MH): „Nadační fond Generace 21, který přesídlení křesťanských uprchlíků do Česka organizuje, nás oslovil a my jsme souhlasili. Žádnou negativní reakci ze strany veřejnosti jsem nezaznamenal."

Máte od Generace 21 informace o tom, jací lidé do Brna přijedou?

MH: „Jsou to lidé, kteří museli utéct před tzv. Islámským státem z Mosulu do Erbilu v Kurdistánu. Prověřili je pracovníci ministerstva vnitra přímo na místě. Měli by to být bezproblémoví lidé."

Jak zajistíte zázemí a ubytování uprchlíků v Brně?

MH: „Na prvních šest týdnů, když budou uprchlíci bydlet spolu, jim ubytování zajistila Generace 21. Poté jim poskytneme 4 byty pro 4 rodiny."

Budete se podílet na plné integraci křesťanů z Iráku?

MH: „Počítám s tím, že by tito lidé mohli v Brně zůstat. Nemáme s tím problém."

Nemáte po vzrušených debatách ohledně uprchlíků z Jihlavy, které vyvolala reportáž televize Prima, obavy, že vás v Brně čeká něco podobného?

MH: „To je možné, ale nás jako samosprávu nemají podobné věci zajímat. My máme pomáhat těm, kteří to potřebují a neohlížet se na nesmyslné televizní reportáže."

Měl by se komunální politik řídit většinovým postojem společnosti, který spíše odmítá migraci?

MH: „Já myslím, že je úplně jedno, co si myslí většina společnosti. My máme nějaké zákony, a pokud se vláda rozhodne nějaké lidi přijmout, úkolem komunální sféry je pro ně zajistit ubytování. A ne se dívat, v jakého boha věří či nevěří."

Co podle vás vyvolává takovou averzi společnosti vůči uprchlíkům, které většina z Čechů ani neviděla?

MH: „Já myslím, že je to cílené šíření nenávisti ze strany prezidenta Zemana, ministra Babiše a dalších vysoce postavených politiků, kteří se rozhodli, že postaví svou kariéru na rozdmýchávání nenávistných nálad. A lidé na to pochopitelně naskakují."

Vnímáte svou roli představitele velkého města jako poslání k uklidnění vyhrocené atmosféry a porozumění?

MH: „Já si nemyslím, že lidé tomu porozumí. Pokud čelní představitelé státu budou chtít nenávist rozdmýchávat, tak moc nepochybuji o tom, že se jim to povede. Stejně jako se ve 30. letech minulého století povedlo rozdmýchat antisemitismus."

autoři: bur , Ondřej Nováček
Spustit audio