Chůze za tmy po krajnici nově jen s reflexními prvky. Povinnost platí od víkendu

Za tmy, ale i za soumraku, svítání nebo ve dne za hustého deště a mlhy budou na sebe muset chodci mezi obcemi upozorňovat reflexními prvky. Nařizuje jim to novela zákona o silničním provozu. Povinnost platí od tohoto víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reflexní prvky na oblečení (ilustrační foto)

Reflexní prvky na oblečení (ilustrační foto) | Foto: mrjorgen, Licence CC BY-NC-ND 2.5

Dřív člověk mohl vyrazit podél silnice třeba do vedlejší vesnice bez nějakého zvláštního označení.

Od soboty 20. února už si mimo obec, kde není osvětlení ani chodník, musí vzít reflexní pásek, nebo na sobě musí mít oblečení s reflexními prvky. Jinak může dostat pokutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o nové povinnosti chodců označovat se mimo obec za tmy reflexními prvky, natočil redaktor Luděk Hubáček

„Za tento přestupek hrozí v blokovém řízení pokuta do 2000 korun. V případě, že by bylo vedeno správní řízení, tak tam je pokuta 1500 až 2500,“ popisuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Od roku 2012 zemřelo na silnicích více než 500 chodců, z toho minimálně polovina v noci, protože nebyli vidět. Nová pravidla by měla přispět k jejich větší bezpečnosti.

„Jde nám skutečně o to, abychom předešli smrtelným nehodám chodců, kde ten počet stoupá,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold, podle nějž se věc už osvědčila v zahraničí.

„Tam, kde se udělala velká propagace a kde se to dalo do zákona – je to například Slovensko – tak se výrazně snížil počet těchto smrtelných nehod,“ doplňuje Neřold.

Viditelnost chodců | Foto: BESIP

Policisté také budou společně s Besipem v prvních dnech rozdávat lidem v různých krajích České republiky zdarma reflexní pásky a vysvětlovat, jak je nosit.

„Pásek by měl být umístěn na straně přivrácené do středu vozovky. Tak aby řidič, který proti mně nebo i zpoza mě přijíždí, viděl, kam až jako chodec, který jde po okraji vozovky nebo na místě krajnice, zasahuji,“ vysvětluje šéf Besipu Martin Farář.

Kromě povinného nošení reflexních prvků umožňuje také novela zákona policistům odebrat za špatný stav auta malý technický průkaz nebo nařizuje řidičům očistit před jízdou své auto od ledu a sněhu.

ČRo, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme