S padělanými doklady se snaží získat práci, cestovat nebo ukrást peníze

19. únor 2016

Falšované občanky, řidičské průkazy nebo pasy jsou nejčastějšími padělky, které cizinecká policie loni na jihu Čech odhalila. Tyto doklady jsou zajímavé především pro cizince z třetích zemí, kteří by běžně při kontrole museli překládat povolení k pobytu nebo vízum.

„Jedním z důvodů falšování může být to, že pod svou pravou identitou mají u nás zákaz pobytu. Proto si opatří doklad jiné země, aby při kontrole nebyli odhaleni,“ říká Zdeněk Neubauer z cizinecké policie Jihočeského kraje.

Nejčastěji mají podle něj padělané doklady občané Ukrajiny a Moldavska. „Setkali jsme i s bulharským průkazem, který zneužíval občan Vietnamu,“ dodává.

Lidi s falešnými doklady objevila cizinecká policie například na vlakovém nádraží v Českých Budějovicích. Kontrolovala zde cestující, kteří přijeli mezinárodním rychlíkem z Rakouska. „Předložili padělané polské průkazy a nakonec se ukázalo, že se jednalo o státní příslušníky Ukrajiny, kteří už v Rakousku nějakou dobu na tyto doklady pobývali,“ popisuje Zdeněk Neubauer.

Mezi padělanými občanskými průkazy jsou samozřejmě i ty české. Jeden muž se například s tímto falzifikátem snažil podvodně převést peníze z jednoho účtu na druhý.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio