Obecní třešňová alej i zahrádka plná bylinek. V kraji a Praze vzniknou zelené oázy

19. únor 2016

Bylinná zahrádka jako vystřižená z dob našich prababiček nebo třeba ovocná alej vzniknou ještě letos na Blanicku nebo v Jizbicích na Nymbursku. Oba projekty patří mezi pět nápadů, které v pražsko-středočeském regionu podpořil Program Zelené oázy. Ten prostřednictvím Nadace Partnerství podporuje ekologické počiny.

Dobrovolníci z pražských Nebušic díky němu plánují upravit areál zahrady Staré vodárny, ve které by se měl nově objevit herní vodní prvek. U waldorfské základní školy v Praze 5 se zase chystá zahrada, na které se děti budou učit sázet stromy, pracovat se dřevem nebo pěstovat různé rostliny.

V ovocné aleji v Jizbicích si lidé v budoucnosti budou moct kdykoliv sami utrhnout třešně, budou totiž 'obecní'. Kladenská mateřská škola Montessori zase chystá vzdělávací ekologický plácek pro předškoláky a jejich rodiče s různými záhony.

„Zahradu budou mimo jiné využívat děti z místní základní i mateřské školy v Louňovicích pod Blaníkem, část produktů bude poskytnuta spřátelenému Dětskému domovu Racek v Benešově. Pro děti i dospělé zde budou pořádány workshopy s bylinným zaměřením,” vysvětlila cíle projektu Karolína Josková. Zahrada navíc leží na cyklistické stezce kolem bájné hory Blaník, takže bude přístupná všem zájemcům.

Mezi pětici pražsko-středočeských projektů bude rozděleno 300 tisíc korun, celkem mezi 20 projektů půjde 1,4 milionu.

Grantový program Zelené oázy běží již od roku 2005 v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. V průběhu let se tato mezinárodní iniciativa stala natolik úspěšnou, že se v roce 2014 rozšířila také do Chorvatska a Itálie. Po letošním zapojení České republiky už je tak součástí programu šest zemí.


autoři: duch , jum
Spustit audio