Smlouvu o výpůjčce budovy na Žižkově nelze Klinice prodloužit, řekly úřady

Autonomní sociální centrum Klinika nemůže za současných podmínek zůstat v budově na pražském Žižkově. Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nelze smlouvu o výpůjčce domu prodloužit. Nesouhlasí s tím stavební úřad. Klinika chce s majetkovým úřadem jednat o případné nové kolaudaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sbírka pro uprchlíky v Autonomním sociálním centru Klinika na Žižkově

Sbírka pro uprchlíky v Autonomním sociálním centru Klinika na Žižkově | Foto: Veronika Hlaváčová

Stavební úřad Prahy 3 upozornil majetkový úřad, že stavba byla zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení, a jiné využití je tudíž nelegální.

„Prodloužení smlouvy by tudíž bylo v rozporu s právním řádem České republiky,“ vysvětlil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stále zvažujeme v kolektivu další postup, řekla ČRo členka týmu sociálního centra Klinika Martina Malinová

ÚZSVM také uvedl, že v době kdy smlouvu o výpůjčce s Klinikou uzavřel, nebyly tyto skutečnosti známy, protože měl k dispozici pouze potvrzení stejného stavebního úřadu ze dne 21. dubna 2004, že kolaudační rozhodnutí nalezeno nebylo.

Úřad nyní plánuje tuto nemovitost urychleně nabídnout jiné státní instituci. „A pokud žádná neprojeví zájem, ihned vypíšeme transparentní výběrové řízení na prodej,“ doplnil Ležatka.

Klinika chce ještě s majetkovým úřadem jednat o případné nové kolaudaci. „Pro nás na Klinice je to nová informace. Musíme se jako kolektiv domluvit o dalším postupu. Jsme schopni o tom jednat s ÚZSVM. A jednat o případné rekolaudaci, samozřejmě po dohodě s ÚZSVM,“ řekla za sociální centrum Martina Malinová.

Současná smlouva o výpůjčce budovy končí centru 2. března.

ČRo, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme