Kostní metastázy jsou velmi záludné. Jejich příznaky připomínají banální diagnózy

18. únor 2016

Koho z vás kdy nebolela záda? Jak ale poznáte, že nejde o skřípnutý nerv nebo natažený sval, ale o něco vážnějšího?

Podle lékařky Onkologické kliniky VFN v Praze Petry Tesařové jsou příznaky takto vážného onemocnění bohužel velmi banální a připomínají jiné, nezávažné diagnózy. „A v tom je právě velká záludnost,“ vysvětluje.

Nové bolesti nepodceňujte!

Důkladné prověření je nutné zejména u těch, kteří už se s rakovinou léčili. „Bolest zad u nemocného se zhoubným onemocněním v anamnéze bude lékař řešit úplně jinak než u doposud zdravého.“ Kostní metastázy se nejčastěji objevují u mužů, kteří mají karcinom prostaty, u žen pak nádor prsu.

„Takže pokud má muž problémy s močením spojené s bolestí zad, je to důvod k návštěvě lékaře. Pokud má pacientka hmatný nález prsu nebo zvětšenou uzlinu a bolí ji záda, měla by co nejdřív k praktikovi nebo odborníkovi. Rozhodně každá bolest v zádech ale neznamená hned tuto vážnou onkologickou diagnózu.“

Čtěte také


Nádorových onemocnění v Česku každým rokem přibývá. Nových diagnóz zhoubných nádorů je ročně kolem 80 000. Dalších přes půl milionu se se zhoubným onemocněním právě potýká a léčí.

Jak probíhá léčba?

Pokud už metastázy máte, je onemocnění ve fázi, která není nikdy úplně vyléčitelná. „Ale metastázy v kostech jsou lepší variantou generalizovaného onemocnění.“ Obvykle totiž nemocní nemají žádné obtíže nebo jsou dobře zvládnutelné.

„A úkolem nás onkologů je právě držet nemoc na uzdě co nejdéle!“ Netlumí jen vlastní bolest, ale hlavně podávají léky, které přímo ovlivňují rozvoj nemoci. Mezi takovou podpůrnou terapii často patří biologická léčba, která může být ale i přímo protinádorová.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio