Znalci před soudem kritizovali sporný posudek k privatizaci OKD. Obžalobě čelí tři lidé

Dva znalecké posudky zpochybnily dnes závěry Rudolfa Douchy, který je viněn z hrubého zkreslení posudku, na jehož základě byl v roce 2004 prodán státní podíl v těžební firmě OKD. Kvůli špatnému posudku podle obžaloby vznikla škoda 5,7 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Znalkyně Jana Němečková označila Douchův posudek za neucelený, chybí v něm třeba podrobný popis činnosti OKD nebo pozice firmy na trhu.

„My ten posudek nepovažujeme za věrohodný a správný. Na základě předložených materiálů a rozborů společností Vox consult jsme dospěli k tomu, že znalecký posudek nezahrnuje ocenění veškerého majetku,“ říká Němečková.

Doucha se hájí tím, že neměl posuzovat majetkový podíl státu v OKD, ale měl ocenit pouze akcie. Profesor Miloš Mařík z Vysoké školy ekonomické dnes před soudem uvedl, že má jiný názor.

„Mám na to jiný názor než pan doktor Doucha. Já si myslím, že jeho úkolem bylo ocenit podnik jako celek. A z ocenění jako celku měl odvodit podíl akcií náležící Fondu národního majetku.“

"Já tvrdím, že jsem to ocenil správně," nesouhlasil Doucha v soudní síni s názory znalců. Připomněl, že na vytvoření posudku měl jeden měsíc.

Obžaloba Douchu viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu hrozí až deset let vězení.

V kauze figurují také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti. Podle obžaloby jim muselo být jasné, že prodejní cena OKD vychází z nesprávných závěrů znaleckého posudku, který si nechal fond vypracovat.

Fond prodal 46procentní státní podíl OKD skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Skupina pak celé Ostravsko-karvinské doly prodala Zdeňku Bakalovi. Tehdejší prodejní cena se podle různých zdrojů pohybovala od 9 do 12 miliard korun.

Soud bude pokračovat 18. března, kdy budou k případu vypovídat první svědci.

Kauza privatizace OKD | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme