Insolvenční správce Viktoriagruppe hrozí, že bude chtít naftu po odvozu zpátky

Nafta v bavorském skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe nepatří Česku, stále trvá na svém insolvenční správce Mirko Möllen. České republice ale zároveň nabídl, aby si obstavenou naftu vyzvedla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklady firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu

Sklady firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu | Zdroj: ČTK

Jak vyplývá z jeho písemného vyjádření, které má Český rozhlas k dispozici (viz níže), důvodem této nabídky je zejména snaha insolvenčního správce uvolnit skladové prostory, aby se mohly dále využívat.

Spor o naftu mezi Českem a insolvenčním správcem Mirko Möllenem je zatím bezvýsledné a trvá už rok. Jednání se Správou státních hmotných rezerv podle Möllena vůbec nepokročila.

Podle něj by česká strana měla doplatit poplatky nebo kompenzaci za používání bavorského skladu, což Česko odmítá.

I kdyby si Česká republika naftu v Krailingu skutečně vyzvedla, může ji insolvenční správce na Česku opět vymáhat. Toto právo si Mirko Möllen vyhrazuje.

Viktoriagruppe chce po Česku další peníze za skladování nafty v Německu

Číst článek

Mezitím právníci Státní správy hmotných rezerv (SSHR) jednají s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe o technických podmínkách, za kterých budou zástupci správy vpuštěni do skladu v německém Kraillingu.

Na twitteru to dnes uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Z Bavorska si na základě včerejšího rozhodnutí správce může Česko odvézt naftu za více než miliardu korun, k níž se dosud nemohlo dostat.

Mluvčí SSHR Jakub Linka dnešní jednání s insolvenčním správcem jen potvrdil, správa je podle něj ale ani po jeho skončení komentovat nebude. "Technické podmínky jsou naše interní záležitost. Ani po jednání je nebudeme zveřejňovat," řekl ČTK.

Naftu za víc než miliardu si Česko může z Německa odvézt, neví ale jak

Číst článek

ČTK, Pavel Polák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme